Uvažene sudionice

Održana tribina “Žena za sva vremena” u biogradskoj knjižnici

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ovogodišnji Dan žena Gradska knjižnica Biograd obilježila je, kako je na početku izlaganja kazala ravnateljica Jelka Sipina, književno – filozofskom raspravom i tribinom pod naslovom Žena za sva vremena.

Ideja se rodila povodom prvi puta prevedenog djela poznate francuske filozofkinje, esejistice i književnice Simone de Bauvoir Drugi spol na hrvatski jezik. Esejom dugim 700 stranica, koji nosi podnaslov Ženom se ne rađ – Ženom se postaje, de Beauvoir je udarila temelje modernog feminizma i izazvala brojne polemike, ali i pohvale. Knjiga je prvo izdanje doživjela davne 1949. godine, te je do danas prevedena na 40 jezika. De Beauvoir poziva na oslobađanje žena iz okvira u kojima ih tadašnje (a i današnje) društvo postavlja i gleda – a to su isključivo brak i majčinstvo. Pisana jednostavnim stilom s naglašenim egzistencijalističkim obzorom, i mnoštvom osobnih iskustava, knjiga je aktualna i danas kao i prije gotovo 70 godina.

Na tribini su sudjelovale profesorice sa Sveučilišta u Zadru, s odjela za sociologiju docentica dr. sc. Valerija Barada i s odjela za kroatistiku docentica dr. sc. Sanja Knežević. Moderator tribine bio je docent dr. sc. Nebojša Lujanović koji je balansirao između književnosti i sociologije, te nizom pitanja učinio ovu večer zanimljivom i poučnom. Lujanović se tako dotakao različitih tema poput: majčinstva, braka, poštovanja, ekonomskog statusa žena, ženskog pisma, ženskih likova u književnosti, religije, i feminizma uopće.

Dr. sc. Sanja Knežević istaknula je kako je postojanje fatalnih ženskih likova u književnosti nužno, jer se kroz njih i sam autor ostvaruje, te napravila svojevrsni presjek povijesti književnosti kroz arhetip žene, od Eve do fatalne Kovačićeve Laure i dalje. Knežević je u svojem izlaganju posebnu pažnju stavila i na religiju, navodeći nekoliko primjera iz Novog zavjeta gdje žene imaju ulogu hrabrih, snažnih i istaknutih likova. No, kako i sama navodi, društvo se često ponaša kao da nije izašlo iz Starog zavjeta.

Dr. sc. Valerija Barada temu feminizma i žene u povijesti i suvremenom dobu iznijela je iz perspektive sociologije, začudivši sve pristune podatkom da je za ženu najopasnije okruženje brak i zajednica, jer najveći broj žena strada od strane svojih partnera. Mnogo se raspravljalo i o temama majčinstva i braka, te odnosu društva prema ženama i je li uopće došlo do ikakvih promjena. Živimo li i dalje u patrijarhalnom društvu i koliko su šanse da se to promijeni? Prema riječima dr. sc. Barada, sve više mladih ljudi sklonije je tradiconalnom načinu razmišljanja, čak više od svojih roditelja, pa je i povoljniji položaj žena možda ipak samo utopija.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar