Poljoprivrednici, trk na edukaciju; nema kupnje pesticida bez izobrazbe!

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, promijenilo se mnogo toga za građane Hrvatske. Promjene su osjetili i poljoprivrednici, a mnogi od njih ostali su iznenađeni nakon što bez iskaznice nisu mogli kupiti bilo koje zaštitno sredstvo u poljoprivrednoj apoteci.

Naime, svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida i to do 26. studenog 2015. Bez potvrde ili iskaznice o položenoj izobrazbi, nakon spomenutog datuma, niti jedan poljoprivrednik, bez obzira je li upisan u Upisnik poljoprivrednika ili ne, nije mogao kupiti bilo koje zaštitno sredstvo u poljoprivrednoj apoteci.

Ova obveza proizlazi iz Direktive EU parlamenta i vijeća te prema hrvatskom Zakonu o održivoj uporabi pesticida koji je stupio na snagu 2014. godine.

– Savjetodavna služba je samo jedna od ovlaštenih institucija za provedbu ove izobrazbe, pa mogu govoriti samo o broju naših polaznika. Tijekom prosinca 2014. i cijelu 2015. godinu održali smo 18 edukacija, a broj polaznika je bio 1000 polaznika, a tijekom siječnja i veljače ove godine održano je 6 izobrazbi s još 1000 polaznika. Dakle, sveukupno smo obuhvatili 2000 polaznika održavajući je diljem županije.Trenutno se održava u Stankovcima s oko 150 polaznika, drugi tjedan smo u Preku, a potom u Ninu, kazala nam je Gordana Dragun, rukovoditeljica županijske Podružnice Savjetodavne službe.

Cijena izobrazbe pri Savjetodavnoj službi, koja uključuje tečaj u trajanju od 15 sati, priručnik, ispit i iskaznicu, iznosi 380 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...