Povećan broj prometnih nesreća i stradalih sudionika

Iz godine u godinu, praćenjem stanja sigurnosti u prometu, vidljivo je da se tijekom uskršnjih blagdana u značajnoj mjeri povećava intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa očekuje se u petak, 25. ožujka, u poslijepodnevnim i večernjim satima, u subotu, 26. ožujka, u prijepodnevnim satima, kao i u ponedjeljak, 28. ožujka, na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split) i A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka), A2 (Zagreb-Macelj), A4 (Zagreb-Goričan) te na državnoj cesti D1 (Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split).

Istovremeno se, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise.

Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge…).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...