Pridraga i Tkon na 25. jubilarnim svečanostima Pasionske baštine

“O jeziče spivaj virno” naziv je koncerta korizmenih i pasionskih pučkih pobožnosti Zadarske nadbiskupije koji u Zagrebu priređuju pučki crkveni pjevači iz Pridrage (Ravni Kotari) i Tkona (otok Pašman) u sklopu ovogodišnjih 25. jubilarnih svečanosti Pasionske baštine.

U organizaciji Udruge Pasionska baština i pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba 25. po redu svečanosti otvorene su 12. i trajat će do 24. ožujka 2016. Kulturna udruga Pasionska baština koja svoj program svake godine temelji na umjetničkim prikazima utemeljena je davne 1991. godine. Uz njegovanje tradicije koju baštinimo kao jednog od bitnih segmenata na kojem počiva program Pasionske baštine novo pasionsko stvaralaštvo Udruga potiče i natječajima za književnost, glazbu i likovnost u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, Društvom hrvatskih skladatelja te Udruženjem hrvatskih likovnih umjetnika.

Pučki crkveni pjevači iz Pridrage i Tkona svoje glagoljaško-pučke korizmene napjeve pjevat će u četvrtak 17. ožujka u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, na zagrebačkom Svetom Duhu s početkom u 20 sati. Koncept koncerta osmislio je dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent, sa Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Glagoljaško pučko crkveno pjevanje kao dio baštine i identiteta vjernika u Zadarskoj nadbiskupiji vrlo je inspirativno, a kvalitetu pjevača i vrijednost napjeva u Pridragi i Tkonu prepoznala je znanstvena struka, naime još 1960-tih u spomenutim mjestima terenski je snimao pok. akademik Jerko Bezić. Za obadvije spomenute župe u planu je i izdavanje multimedijalnih projekata (monografija, CD, DVD) koje zajedno sa pjevačima provodi Hrvatska kulturna udruga Pjevana baština. Do sada su sa područja Zadarske nadbiskupije u toj ediciji izišla dva multimedijalna projekta Veli Iž i Radovin, a uz spomenute istražuje se i snima još u desetak župa. Valja također spomenuti kako je upravo ovaj predstojeći koncert rezultat odlične suradnje pučkih crkvenih zborova iz Pridrage (župa svetog Martina biskupa) i Tkona (župa svetog Tome apostola) sa voditeljem projekta dr. sc. Draganom Nimcem te Joškom Ćaletom koji svojim dolascima na ove prostore, naročito u posljednje vrijeme vrlo profesionalno potiču na oživljavanje bogate duhovne i kulturne baštine, a istovremeno otimajući tako zaboravu tradicionalne vrijednosti što ih je stvorio hrvatski čovjek tijekom svoje povijesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...