Revolucija u hrvatskom zdravstvu: nakon vađenja krvi nalaz stiže isti dan na mobitel!

U jednom danu izvaditi krv i dobiti nalaz na mobitel? Iako zvuči kao znanstvena fantastika, moguće je i u Hrvatskoj! I to aplikacijom zdravlje.net.

– Mislim da će to biti odlično jer u slučaju kao ja kad imate malu djecu. Mislim da će to biti stvarno super, mišljenje je pacijentice Suzane Horvat Šeb.

– Mislim da je to zaista vrlo vrlo korisno, jer mi pacijenti smo navikli da se nalazi dugo čekaju. Ako mene pitate, ja mislim da je to dobro i da bi trebali svugdje to uvesti, smatra pacijentica Tanja Vranić.

Za sada je to tek pilot projekt u koji su uključene 53 ordinacije liječnika obiteljske medicine. Među njima je i doktor Tiljak. Za razliku od kolega – njemu telefon ne zvoni,  ali s pacijentima stalno komunicira.

– Naša najviše korištena opcija je zahtjev za ponovljenim receptom. Dakle netko tko je na stalnoj kroničnoj terapiji, nema potrebe da provjerava stanje, zatraži zahtjev za stalnom proskripcijom i to je nešto što bi inače radili pacijenti telefonom, kazao jeHrvoje Tiljak, specijalist opće medicine.

Igor je zakoračio u deveto desetljeće i najstariji je pacijent koji koristi ovu aplikaciju.

– Ova aplikacija znači jako puno, jer jako puno smo u stanju rješiti putem pitanja i odgovora, a ako treba onda me se naruči. Najčešće tražim da mi se daju lijekovi ili eventualno neki savjet, kazao je  korisnik aplikacije zdravlje.net Igor Čatić.

Kaže, nedostatak joj je jedino što svaki put mora unositi korisničko ime koje ne može zapamtiti. U gotovo šest mjeseci kroz virtualnu čekaonicu prošlo je 1700 pacijenata i poslano je osam tisuća poruka, čime je liječnicima ušteđeno oko 130 sati telEfonskog razgovora.

– Ja još nisam to pokušao, ali neki jesu, pa kažu da je fantastično, rekao je Nikola Kardum, pacijent.

Pilot projekt završava krajem travnja, kada će se rezultati poslati Ministarstvu zdravlja. Sadašnji korisnici se nadaju da će nakon toga digitalno doba zaživjeti u svim ordinacijama – na sreću ili žalost tek sad u 21. stoljeću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...