Rubeša pitao Erlića: “Što Vi mislite, da smo mi Ljubo iz Siska?”

Nastavlja se prepiska na relaciji gradski vijećnik Šime Erlić – Akcija mladih. Sada se Erliću obratio vijećnik AM-a, Ante Rubeša.

Priopćenje donosimo  u cijelosti:

Poštovani pročelniče gosp. Šime Erlić

U svom priopćenju ste nazvali platformu Akcije mladih i nezavisnih “rušilačkom”, stoga Vam se imam potrebu obratiti i argumentirano pokušati pobiti Vaše teze. Problem je nastao kod odabira izvođača radova na Kneževoj Palači. Nakon prvog natječaja, gdje je odabran izvođač, tvrtka Ploter, smo argumentirano tvrdili sljedeće:

1.Ponuda od 15 mil. kuna za posao čija je procijenjena vrijednost 18 mil. kuna, od tvrtke koja po našoj procjeni nema kapacitete za izvođenje duplo manjih poslova je klasičan “Dumping “, odnosno namjerno ponuđena manja cijena radova, kako bi se nakon pobjede na natječaju dodatnim radovima, aneks-ima ugovora i ostalim hoštaplerskim metodama, postigla prava procijenjena vrijednost radova, a u nama nekim znanim slučajevima i višestruko preplatila.

2.Postavljali smo tada pitanja da li su uvjeti natječaja mogli biti stroži,npr. da izvođač ne smije imati kamione starije od 30 godina i da mora redovito isplaćivati plaće radnicima.

3.Pitali smo također dali je najniža ponuda jedini kriterij za odabir izvođača. Tada kao i sada tvrdili ste da je to jedini kriterij i tek nakon što smo na internetu, (MI) pronašli pravilnik Ministarstva gospodarstva za sustav javne nabave koji kaže;

Članak 82. (1) ZJN-a propisuje da su kriteriji za odabir ponude ili:

-Najniža cijena -najbolja ponuda odabire se isključivo na temelju cijene ili,

-Ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP).

Pri korištenju kriterija ENP-a naručitelj može osim cijene uzeti u obzir i druge kriterije poput kvalitete, roka isporuke, ili usluga nakon prodaje. Svakom odabranom kriteriju naručitelj pridaje relativni značaj koji odražava njegovu relativnu važnost u odnosu na druge kriterije. Svrha kriterija ENP-a jest odabrati ponudu, koja nudi najveću vrijednost za uloženi novac.

Nakon što smo Vam argumentirano pojasnili da postoje i drugi mnogo stroži uvjeti , Vi izgovarate jednu poraznu činjenicu. Kažete da se kod nas u Hrvatskoj, nikad ne primjenjuje ENP, jer mi Hrvati nismo dovoljno sposobni da provedemo natječaj po ovim uvjetima, te da je kod nas uspješnost natječaja kad je uvjet ENP 5 %, dok je u europskim zemljama 80%. Tom izjavom ste samo potvrdili našu tezu da je Vama bitnija provizija, od kvalitetno obavljenog posla i vjerujte mi, ne likujem zbog toga.

Na novom natječaju je dobila tvrtka Krekić, koja je zajedno s partnerima iz Slovenije i Zagreba pobijedila na natječaju tvrtke iz Slovenije i iz Zagreba, s tim da su potonje dvije tvrtke izgubile jer nisu PRAVILNO ISPUNILE TROŠKOVNIKE!

Pa što Vi mislite da smo mi “Ljubo iz Siska”?!?

Zar Vi mislite da tako renomirane tvrtke, nemaju jednog zaposlenika koji zna pravilno ispuniti troškovnik?
Ali dobro, Vi morate tako misliti. Zbog toga mi je žao, jer sam mišljenja da mladi poput vas moraju biti buntovni, revolucionarni, progresivni – slobodni! Pa tko će korigirati ove stare lopove nego mi mladi? Zato mi nikad neće nikad biti jasni mladi, koji ulaze u te velike staračke organizacije gdje postaju robovi vremena koje je odavno prošlo, umjesto da postanu pioniri budućnosti.

Nabrajajući Markove tzv. afere pokazuje samo razinu Vaše indoktrinacije i činjenice da pokušavate zadovoljiti stranačku razinu komunikacije. Spuštanje rasprave na osobnu razinu i iznošenje lažnih i neprovjerenih optužbi, je najniži mogući oblik komunikacije. Ne želimo komunicirati na taj način.

Konstatacija da smo mi odgovorni što je KK Zadar ostao Hrvatski me iznimno veseli kao anegdota koju bi mogao pričati unucima, ali Vi i ja znamo da se vaši vlastelini ne žele tako lako odreći zlatne žile. Oni bi da im netko plati dugove, dovede igraće, a da se oni hvale po gradu. Što stvarno misliš da su se “okupatori” pripali dva “redikula”? Aj hvala ti!

Da si slobodan, ispričao bi se javnosti zato što se nisi potrudio sastaviti ENP kao uvjet natječaja i na taj način (ne)svjesno omogućio lošem izvođaču pobjedu dumping-škom ponudom, te time doveo u pitanje završetka radova u zadanim rokovima. Ne moram ti objašnjavati što bi te slijedilo da si u privatnom sektoru. Da si u pravu vjeruj, mi bi te prvi podržali. Iskreno, želimo kako tebi tako i valjda nama, puno sreće s novim izvođačem te ispunjenje europskih rokova. Inače, znaš da u Europi, pa čak i u Zagrebu, postoji rad u tri smjene. Kao uvjet natječaja. Hvala.

S POŠTOVANJEM.
ANTE RUBEŠA

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...