Što je to banana država

Jeste li znali da je prva „banana država“ na svijetu bila Nikaragva? Nakon Nikaragve, i brojne druge zemlje ponijele su ovaj neslavni naziv.

Termin „banana država“ osmislio je američki književnik William Sydney Porter. Tako je nazvao izmišljenu latinoameričku zemlju. Najpoznatiji slučaj s takvim državama je u Srednjoj Americi koje su izvozile banane, pa je po njima taj pojam dobio ime. Nekoliko država koje su bile ekonomski ovisne o američkoj kompaniji United Fruit Company, najvećeg izvoznika voća, kasnije su dobile ovaj nečasan epitet.

To je pogrdan naziv za države koje su politički nestabilne, ovisne o poljoprivrednom izvozu jedne monokulture, a vlast je u rukama korumpiranih ljudi. U državi postoje velike socijalne razlike, slaba infrastruktura, obrazovni sustav je na izuzetno niskoj razini, a privreda je primitivna. Država se oslanja na vanjski kapital, proračunski deficit rješava tiskanjem novca koje dovodi do velike inflacije. Banana republike sklone su revolucijama i vojnim udarima.

Prvobitni pojam odnosio se samo na one zemlje koje jedino ili uglavnom izvoze ili uzgajaju banane. Danas se ovaj izraz koristi za zemlje trećeg svijeta, u kojima strane tvrtke imaju značajan utjecaj na nastanak korupcije, kriminala, nepotizma i obogaćivanja na temelju državnih rashoda i sumnjivih izbornih rezultata, kao i za države u kojima se politička kultura stavlja u kontekst s korupcijom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...