Svaki dan 20 Hrvata traži da Google obriše podatke o njima

Otkad su uveli opciju da se obrišu podaci i linkovi o njima, Google je dobio skoro 14.000 zahtjeva za brisanje povezanih s Hrvatskom, no nakon pregleda obrisali su njih samo 3784.

To znači da u prosjeku svakog dana stiže oko 20 zahtjeva za brisanje, a Google u svojim podacima navodi kako je direktno iz Hrvatske stiglo 4315 zahtjeva za brisanjem.

Google je pravo na zaborav uveo krajem svibnja 2014. godine, nakon odluke Europskog suda pravde u sporu koji je dobio Španjolac Mario Costeja González . On je tražio da se obrišu određene vijesti o sudskim parnicama jer nisu u interesu javnosti. Google i slične kompanije moraju analizirati svaki sličan zahtjev, a prikazivati se smiju i dalje samo oni zahtjevi kod kojih postoji javni interes za time.

Kako prenosi Jutarnji, hrvatski korisnici najviše su tražili da se brišu linkovi prema Facebooku, Google grupama, YouTubeu i Twitteru te vijesti na raznim portalima. Iako se ne navode detalji o pojedinim zahtjevima, Google je odbio zahtjev za uklanjanje:

  • 29 tekstova s hrvatskih portala,
  • 21 zahtjev javne osobe i
  • 14 zahtjeva za uklanjanje govora ili izjava.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...