Sve glasniji protivnici CGO Biljane Donje; Benkovac bio prisiljen uložiti 10 milijuna kuna?!

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Zadarske županije bilo je burno oko projekta Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a osim očekivanih protivnika iz Akcije mladih, čak se jedan HDZ-ov vijećnik pobunio zbog načina na koji projekt biva realiziran.

Ako i mi na zadarskom području ne počnemo s bitno većim odvajanjem otpada kako bi smanjili njegovu ukupnu količinu, s obzirom da je EU Hrvatskoj ove godine već nametnula smanjenje količine otpada od 45 posto, građani će uskoro početi dobijati iznimno visoke račune za odvoz smeća. Kao i drugdje u EU, osnovni dio računa, koji se odnosi na količinu tog otpada, bit će uvećan za kaznu koju Unija nameće svakoj državi, što će se kamuflirati, kazala je vijećnica Akcije mladih Marijana Botić, piše Zadarski list.

Botić je spomenula primjer Poljske koja plaća 60 tisuća eura dnevno kazne Europskoj uniji, a ta država nije jedini primjer, no stoji kao najzorniji.

Ta država je prema našim saznanjima plaćanje te kazne prebacila na svoje građane, kojima su uvećani računi za odvoz smeća. EU će također kazniti i hrvatske centre za gospodarenje otpadom, pa tako i onaj monumentalni zadarski u Biljanima Donjim i to zbog toga što se nije smanjila količina obrađenog otpada, a penaliziranju zbog istog razloga neće izbjeći ni Čistoća Zadar. Jeste li Vi župane Zriliću spremni snositi odgovornost za te astronomske račune za odvoz smeća, upitala je.

Ove priče oko našeg centra u Biljanima Donjim podvale su onih koji to rade! Ne znam što vijećnica Botić želi sa svojim prijedlozima. Mi znamo za nove odredbe EU o načelima kružnoga gospodarenja otpadom, s naglaskom na recikliranje, no to treba primijeniti u budućim dokumentima. Mi ćemo morati prilagoditi naš CGO tim novim odredbama, što će poskupjeti projekt, bio je odgovor župana Stipe Zrilića.

Nije samo Botić upozorila na probleme oko izgradnje CGO-a, već je to napravio i Marko Babić, vijećnik iz redova HDZ-a. On je iznio zanimljive optužbe naglasivši kako je Grad Benkovac bio prisiljen donijeti odluku o zaduženju za iznos od deset milijuna kuna kako bi se projekt Biljane Donje ostvario.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...