Tea Kokić (16) boluje od narkolepsije i traži priliku za normalan život

Pubertet je težak sam po sebi – tijelo se mijenja, hormoni “rade” sto na sat, doživljavaju se prve ljubavi i preživljavaju prva slomljena srca… No, za 16-godišnju Teu Kokić, ove bi slatke muke bile pravi raj. Za nju je odrastanje uvelike teže i neizvjesnije.

Tea se, naime, već šest godina život provodi po bolnicama, boreći se sa strašnim dijagnozama – narkolepsijom, autoimunim encefalitisom, reumatroidnim artritisom, hyperCKemiijom, juvenilnima idiopatskim artritisom, katalepsijom… Prevedeno na “naš” jezik, sve ovo i dalje zvuči jednako strašno – Tea pati od suženja krvnih žila, nedostatka cirkulacije, poremećaja spavanja,otkazivanja mišića…

U svakodnevnom životu najviše ju ometa narkolepsija. Zbog ovog poremećaja, Tea ponekad prespava i 14 sati na dan, a može pasti u san bilo kada i bilo gdje.

– Meni se cijeli dan spava i stalno se održavam budnom, to je jako teško. Onda u školi često puta spavam i to zna biti jako neugodno jer bude puno ružnih komentara, rekla je Tea za RTL.

Kako je objasnila njezina majka, Marija Kokić, Tea se jednostavno sruši kad ulazi u REM fazu i nije ju moguće probuditi dok se sama ne probudi. To nekad potraje 20 minuta, a nekada i do 2 – 3 sata.

Kada joj mišići otkažu poslušnost, Tea jednostavno gubi tlo pod nogama. Najčešće joj se to događa u školi.

– Često puta padnem na glavu il tako nešto pa me boli glava, jednom sam u bolnici pala pa sam slomila ključnu kost. I tako, ima dosta tih situacija kad se ozlijedim, ispričala je za RTL. Kao učenici srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu vrlo joj teško pada što joj se često ukoče ruke i tada ne može crtati – a crtanje obožava.

U Hrvatskoj liječnici, nažalost, ne mogu ništa više učiniti. No, rodila se nada – imunolog u Salzburgu mogao bi joj pomoći. Kako to u našoj zemlji često biva, problem su financije – za njezino liječenje potreban je iznos od 15 tisuća eura. Majka je nezaposlena, otac je umirovljenik i nisu kreditno sposobni. Tei je zato potrebna vaša pomoć.

Možete joj pomoći uplatom na ovaj račun:

Tea Kokić

OTP banka

HR5724070003206734249

Naznaka: Za Teu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...