Tisuću eura za bebe? Da, ali samo – dva mjeseca

Premda su proračunski rashodi od smjernica do konačnog nacrta proračuna nabujali za dvije milijarde kuna, u državnom budžetu nije se našlo prostora za ispunjenje jednog od najglasnijih predizbornih obećanja Domoljubne koalicije – naknade od 1.000 eura za svako novorođeno dijete.

– Pitaju nas otkud ćemo osigurati 40 milijuna eura na godinu, po 1.000 eura za svako novorođenče. Danas država daje mnogo novca za brojne organizacije od kojih nema nikakve koristi. Pročešljat ćemo proračun, lako ćemo naći tih 40 milijuna, lakonski je obećao Tomislav Karamarko na jednom do brojnih predizbornih skupova.

Međutim, nakon preuzimanja vlasti i temeljitog češljanja proračuna pronađen je prostor za tek desetak posto od obećanih 300 milijuna kuna godišnje.

Ranije je iz Vlade najavljivano da će se za ovu godinu osigurati 100 milijuna kuna, ali iz predloženog proračuna vidljivo je da je ta stavka (dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete) povećana za tek 31 milijun kuna (sa 1,215 milijardi na 1,246 milijardi kuna). To znači da bi se za novorođene bebe tijekom ove godine iz proračuna našlo sredstava samo za dva mjeseca.

Unatoč proračunskoj rupi, ministrica socijalne politike i mladih Bernarda Juretić izjavila je u četvrtak da bi ‘ta bi naknada mogla u primjenu nakon usklađivanja zakonske regulative, što je proces od najmanje dva-tri mjeseca’. To znači da bi za ovu godinu za tu svrhu trebalo biti osigurano barem 150 milijuna kuna.

Zanimljivo je da se u nacrtu proračuna ni u narednih dvije godine ne predviđa povećanje iznosa za navedenu stavku. Dakle, ne zna se odakle će se financirati 1.000 eura za svako novorođeno dijete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...