Trudnice, zbog žive oprezno sa skušom, tunom, sabljarkom…

Prehrana trudnice utječe i na samu trudnicu, ali i na rast te razvoj ploda, pa je vrlo važno da ona bude  dobro prilagođena potrebama, pri čemu nije važno samo što treba jesti u trudnoći, nego i način na koji se pripremaju obroci, kao i preporuke što treba izbjegavati , upozoravaju dr.sc. Jasenka Grujić Koračin iz Ginekološke poliklinike Grujić u Zagrebu i nutricionistica Dana Mrvić iz tvrtke Nutricionist d.o.o. iz Splita.

Naglasak treba staviti na kvalitetu i provjereno podrijetlo namirnica te birati one bogate bjelančevinama, vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima.

– Važno je da sve namirnice budu dobro oprane i dovoljno termički obrađene, a to se posebno odnosi na meso (i neke plemenite sireve), i to zbog opasnih bolesti koje mogu ugroziti plod (toksoplazmoza, listerioza). Poželjno je i smanjiti unos kave i čajeva u kojima ima teina. Ne preporučuje se ni jako začinjena hrana, kao ni alkohol ni pušenje. U nekim vrstama ribe uočena je povećana koncentracija žive pa se trudicama ne preporučuje jesti skušu, morskog psa i sabljarku. Količina tune, pak, ne bi trebala tjedno prelaziti od 170 do 180 grama – kaže dr. Grujić.

– Trudnice trebaju biti umjerene s konzumacijom mesa i birati ono koje nije masno. Unos masti treba bazirati na plavoj ribi, hladno prešanim biljnim uljima, orašastom voću i sjemenkama. Iako je sve povrće poželjno, zeleno lisnato povrće je na vrhu ljestvice. Žitarice i žitne proizvode treba jesti u cjelovitom (integralnom) obliku te ih kombinirati s mahunarkama i sjemenkama za optimalan sastav proteina.

Voće, malina (Foto ZARAPIX : Pixabay)

A osim voća u svježem obliku, dobro ga je koristiti i kao svježe cijeđene sokove te u desertima i kolačima, kao zamjenu za šećer – kaže Dana Mrvić. Dodaje kako iz prehrane svakako treba isključiti namirnice bogate zasićenim mastima i jednostavnim šećerima , kao što je fast food hrana, grickalice, slatkiši, industrijski sokovi, gazirana pića i slično.

Obroke treba pripremati što češće kod kuće, od izvornih namirnica te izbjegavati industrijski prerađenu hranu, i birati zdrave načine pripreme, poput kuhanja u vodi i na pari te pečenja na minimalno ulja, kaže nutricionistica.

– Danas je češći problem povećana tjelesna masa trudnica, i to zbog obilja dostupne jako kalorične hrane koja može utjecati na ozbiljne probleme u trudnoći , poput povišenog tlaka, tj. preeklampsije-eklampsije, dijabetesa novorođenčadi, prevelike tjelesne mase uz komplikacije pri porođaju, zbog čega treba voditi računa da se ne pretjeruje s kalorijama. To znači da trudnica ne bi smjela uzimati više od 300 dodatnih kalorija dnevno uz uobičajenu prehranu, a to odgovara jednom pecivu od 100 grama – upozorava dr. Jasenka Grujić Koračin.

Štoviše, tijekom prvog tromjesječja trudnoće uobičajenu prehranu ne treba povećavati. Naime, tijekom cijele trudnoće postoji potreba za oko 80.000 kcal koje se akumuliraju uglavnom u drugoj polovici trudnoće.

Dobro je, dodaje naša sugovornica, poštovati posebne preporuke o prehrani po tjednima, tj. tromjesečjima trudnoće, koje uzimaju u obzir tjelesnu masu trudnice (i prije trudnoće i u trudnoći), dob trudnoće i tjelesnu aktivnost, a to je najbolje definirati u razgovoru s ginekologom koji će uzeti u obzir sve spomenute parametre te zdravstveno stanje majke i djeteta.

Kilogrami, dijeta, vaganje, težina

Pazite na porast težine

Danas se ženama koje imaju normalnu tjelesnu masu preporučuje da tijekom trudnoće ne dobiju više od 16 kilograma. Pritom one koje imaju indeks tjelesne mase (BMI) manji od 19,8 mogu dobiti do 18, a one s indeksom većim od 29 ne bi smjele dobiti više od 7 kilograma. Iako trudnice koje dobivaju više kilograma rađaju težu djecu, dođe li do komplikacija povezanih s pretjeranim unosom hrane (npr. povišeni tlak), moguć je i usporeni rast fetusa, upozorava dr. Grujić.

Pravila kod trudničkog ‘šećera’

U trudnica koje dobivaju previše na težini, osobito onima koje imaju trudnički dijabetes, pa uočimo ubrzani tj. pretjerani rast ploda, ili trudnici poraste tlak, odmah savjetujemo dijetu do 1800 kcal, kaže dr. Grujić. One bi morale pozorno birati hranu i izbjegavati šećer te smanjiti unos ugljikohidrata (kruha, tjestenine). Obavezne su redovite kontrole profila šećera i nadzor rasta ploda pa se prema dobivenim vrijednostima korigira i prehrana ili se u uvodi inzulin.

Vegetarijanke, oprez

Trudnice koje ne jedu meso trebale bi jesti nešto od termički dobro obrađenih namirnica životinjskog podrijetla – jaja ili sir, na primjer – a veganke svakako redovito uzimati i preparate za trudnice te dodatke prehrani, pogotovo one koji uključuju željezo.

Top pet najboljih savjeta

Folna kiselina Preporučuje se uzimanje folne kiseline prije zanošenja i u ranoj trudnoći jer prevenira malformacije mozga i kraljeznične moždine ploda, i to samo ako se tako uzima. Ima je u špinatu i kelju.

Željezo Trudnica ima i potrebu za željezom u dvostrukoj količini u odnosu na potrebe žene koja nije trudna. U preparatima za trudnice ima i folne kiseline te željeza (preporučena dnevna doza željeza je 27 mg).

Vitamin D Dnevno se preporučuje unos 600 IU vitamina D, bez obzira na trudnoću. Ovaj vitamin sudjeluje u izgradnji kostiju i zubi, a važan je i za zdravu kožu te vid. Ima ga u masnoj ribi (lososu) i obogaćenome mlijeku.

Kalcij Ovaj mineral iznimno je važan za izgradnju kostiju ploda, a nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, sardinama, nekom povrću (brokula), a i u pripravcima za trudnice, ističe dr. Jasenka Grujić Koračin.

Omega-3 masne kiseline Danas se zna da omega3 masne kiseline sudjeluju u razvoju mozga ploda. Nalaze se u morskim rakovima i ribama, ali i u pripravcima za trudnice, kaže ginekologinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...