Učenici ogorčeni zbog smanjenja subvencija za školski prijevoz

Novim proračunom malo tko je zadovoljan, izuzevši religijskih zajednica. Na udaru su se zbog štednje našli i učenici kojima je za preko 90 milijuna kuna smanjen iznos subvencija za prijevoz. Nacionalno vijeće učenika reagiralo je na ovu sramotnu odluku Vlade:

– Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske neugodno je iznenađeno jučerašnjom sjednicom Vlade Republike Hrvatske na kojoj je iznesen proračun, a u jednom dijelu i plan da se subvencije za prijevoz učenika smanje sa 75% na 50%, kazali su učenici, objasnivši da se s obzirom da živimo u zemlji u kojoj se ističe da učenici imaju pravo na besplatno obrazovanje, zadnjih godina Nacionalno vijeće učenika sve češće mora boriti da se to pravo i ostvari.

– Iako je NVURH dio resornog ministarstva, ne možemo se složiti s odlukom da se ta ista prava smanjuju ili ukidaju. Stoga, ustrajat ćemo i kroz razgovor s ministrom da subvencije kao takve ostanu jer je to naša dužnost kao najvećeg predstavničkog tijela učenika u Republici Hrvatskoj u koje smo izabrani da bismo zastupali prava učenika. Isto tako, smatramo da će to zasigurno osjetiti i roditelji, s obzirom na male plaće, ukoliko tu razliku ponovno ne nadoknadi lokalna samouprava, priopćili su učenici apelirajući na vladajuće da još jednom razmisle o tom potezu i da uzmu u obzir sve moguće negativne posljedice koje bi mogle nastupiti provođenjem takve odluke.

– Republika Hrvatska je država koja teži boljoj budućnosti, država koja teži višim standardima, država koja želi rasti. Kako ćemo postati zemlja znanja ako ne ulažemo u obrazovanje, ako štedimo na onome u što moramo ulagati?, pitaju se u Nacionalnom vijeću učenika, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...