Uskoro na Amazonu plaćajte uz pomoć “selfija”!

U današnje vrijeme sve se više oslanjamo na kupovinu putem Interneta. Takvu je kupovinu vrlo lagano obaviti i iz kućnog naslonjača te je stoga i manje stresna za korisnika, jer nema traženja slobodnog parkirnog mjesta, čekanja u dugačkim redovima na blagajni i sl.

No, pored ovih pogodnosti kupnja preko Interneta ima i nekoliko mana. Npr. svaki korisnički račun koji služi za online kupovinu valja zaštiti određenom zaporkom, a isto vrijedi i za sustave online plaćanja putem PayPala npr. Kako je poznato da veliki broj korisnika višekratno koristi iste zaporke samo po sebi se nameće i pitanje sigurnosti takve kupovine.

Naime, krađom jedne zaporke vrlo lako vam se može zakomplicirati život ako ste ukradenu zaporku koristili i za gore spomenuti PayPal. Stoga je Amazon došao na ideju da sve zaporke zamijeni autorizacijskim selfijem te je po tom pitanju podnio i patentni zahtjev.

Ako zahtjev bude odobren, kupnja putem Amazona postat će još jednostavnija nego što je sada. Za autorizaciju plaćanja bit će dovoljno samo pogledati u kameru mobilnog uređaja ili nekog kućnog ili prijenosnog računala.

Prije nego što počnete negodovati kako je to dosta nesiguran način plaćanja, jer se još ranije pokazalo kako se takvi sustavi daju zavarati s običnom fotografijom znajte da je Amazon mislio i na to. Naime, za dodatnu provjeru korisnika, Amazonov sustav će komunicirati s korisnikom tijekom procesa plaćanja na način da će mu postaviti dodatne zadatke kako bi provjerio je li pred njim živa osoba ili fotografija.

Prema opisu patenta sustav će od korisnika zatražiti dodatnu radnju poput –treptanja očima ili osmijeha i sl.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...