(V)Ladari i (V)Ladarice folklorne scene u Hrvatskoj još jednom oduševili Bibinjce

Nakon prošlogodišnjeg velikog koncerta narodnih plesova i pjesama Hrvatske, Ansambl LADO sinoć je u crkvi Velike Gospe u Bibinjama održao svoj Korizmeni koncert pod voditeljskom palicom maestra Joška Ćalete.

U godini u kojoj se obilježava pet godina otkako nas je napustio Ljubo Stipišić Delmata, Ansambl LADO izveo je oratorij za sole, muški zbor, ženski zbor i mješoviti zbor na temelju hrvatskog pučkog pjevanja – ˝Kalvarija˝. Prvo složeno vokalno – glazbeno djelo pokojnog maestra Ljube Stipišića pisano za Ansambl LADO.

Valja spomenuti da je album Kalvarija na kojemu je dirigent također bio dr. sc. Joško Ćaleta, dobio je 2007. godine dvije nagrade “Porin” – za najbolji album duhovne glazbe, dok je pjesma Puče moj dobila Porin za najbolju izvedbu folklorne glazbe.

Crkva u Bibinjama bila je do kraja ispunjena, a mogli su se čuti pomalo već zaboravljeni napjevi hrvatske sakralne glazbe poput ˝Naslistvo naše˝ i ˝Bože, daj mir i jedinstvo˝.

U koncertu je uživao i najpoznatiji Bibinjac, pjevač Klape Intrade – Tomislav Bralić.

Ladarice i Ladare, Bibinjci su (kako to i obično biva u Bibinjama) velikim pljeskom vratili na bis te još jednom pokazali kako vole i njeguju hrvatsku kulturnu baštinu.

Načelnik Bibinja – Bruno Bugarija, zahvalio se cijelom Ansamblu LADO što su ˝svratili˝ u Bibinje te ih pozvao da dođu opet.

Ansambl LADO osnovan je prije 66 godina, a često se naziva putujućim muzejom baštine. Plesače, svirače i pjevače Lada prepoznala je publika diljem svijeta, od Royal Albert Halla u Londonu do City Centrea u New Yorku ili Sydney Town Halla.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...