Windows 10 vam je spor? Probajte ga ubrzati ovim trikovima

Windows 10 po pitanju performansi uistinu nema nekih većih problema. Nova generacija OS-a iz Redmonda se i na brojnim (pra)starim računalima ‘vrti’ bolje od XP-ja ili čak ‘sedmice’, no stvari se ipak mogu optimizirati još mrvicu, navodi David Nield sa stranice Gizmodo.

Ovaj korak je možda već poznat brojnim PC entuzijastima, a tiče se odlaska u Task Manager, te bacanja pogleda na Startup tab. Windows će analizirati koliko koji program koji se učitava s podizanjem sustava utječe na brzinu računala te će korisniku pružiti mogućnost deaktivacije po potrebi. U slučaju da za neki od programa pri podizanju korisnik nije sasvim siguran što čini – možda je stvar bolje ostaviti aktivnom, javlja N1.

Uklanjanje aplikacija bi se možda trebalo odrađivati u određenim periodima – a posebno nakon nadogradnje sustava. Na stranu što brojni programi iz ‘sedmice’ i ‘osmice’ i dalje rade na Windows 10 OS-u, korisnik može olakšati stvari uklanjanjem stvari koje su mjesecima skupljale virtualnu prašinu.

Background apps su već posebna priča.

Microsoft obožava svoje nativne univerzalne aplikacije, piše Nield, no mnoge od njih se vole pokrenuti ‘u pozadini’ i crpiti resurse računala. Njihova deaktivacija je vrlo zgodno rješenje – posebno ako se ne koriste. Dovoljno je otvoriti Start izbornik, odabrati Settings i zatim Privacy. U dnu liste se nalazi ‘Background Apps’, a klikom na to će se otvoriti sve aplikacije kojima je omogućen rad ‘u pozadini’.

Čišćenje diska je još jedna jednostavna radnja poznata iz ranijih izdanja Windows OS-a. Za ‘akciju’ je dovoljno napraviti desni klik na neki od diskova u File Exploreru, odabrati Properties i zatim Disk Cleanup. Tu je moguće vidjeti sve detalje (što se točno briše), odabrati (ne)željeni materijal i izbrisati sve na klik mišem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...