Zadarska nadbiskupija organizira niz aktivnosti: susreti, duhovna obnova, predavanja…

Zadarska nadbiskupija šalje najavu niza aktivnosti koje će se od sutra pa do srijede 9. ožujka održati pod njenim pokroviteljstvom. Od susreta, preko duhovnih obnova, predavanja, misnih slavlja, glazbenih priredbi i molitvenih akcija – Zadarska nadbiskupija pripremila je događanja prikladna za sve katoličke vjernike sa zadarskog područja. Najavljuju sljedeće.

‘Hod za život’, molitvena akcija inicijative ’40 dana za život’, održava se u subotu 5. ožujka. Susret započinje okupljanjem sudionika ispred Opće bolnice Zadar u 10,45 sati. Hodnja se nastavlja kroz Park Vladimira Nazora, preko Trga pet bunara, Širokom ulicom do katedrale sv. Stošije gdje će se uputiti završni blagoslov sudionicima.

Teološko – katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i župa sv. Stošije u Zadru od utorka, 8. do četvrtka, 10. ožujka, organiziraju duhovnu obnovu u katedrali sv. Stošije u Zadru. Voditelj je p. Ivan Ike Mandurić, a susreti svakog dana započinju u 18,00 sati.

Pasionski oratorij ‘Zadnja postaja’ izvodi se u nedjelju 6. ožujka u crkvi sv. Marije u Zadru s početkom u 19,00 sati. Dirgent je mo. Ivo Nižić, a izvođači su: Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Zadar, Pjevački zbor sv. Cecilije iz župe Preko, Folklorna udruga Luzor ‘Preko’ i Mali dječji zbor. U oratoriju nastupaju i soliti, dueti i terceti te interpretatori teksta: Josip Batistić, Martina Pedišić i Jakov Kačan. Oratorij je napisao i skladao Ivo Nižić, redateljica je Milena Dundov, scenograf Robert Košta a majstor svjetla Ivo Nižić ml.

Europski susret misijskih animatora djece (CEME – Conférence de l’Enfance Missionnaire Européenne) održat će se od 6. do 9. ožujka u Zadru. Radni dio susreta s izlaganjima predavača i plenumima održava se u dvorani hotela Kolovare u Zadru. Ovo je prvi put da se taj susret, koji se inače održava svake dvije godine, organizira izvan Luxemburga, a odabran je baš Zadar, što je važno u promociji cijele Hrvatske i Crkve u Hrvatskoj.

Na susretu sudjeluju nacionalni animatori Papinskog misijskog djela sv. Djetinjstva iz dvadeset europskih zemalja. Na susretu će sudjelovati i Baptistine Ralamboarison, generalna tajnica Papinskog misijskog djela sv. Djetinjstva iz Vatikana. Susret će se održati pod geslom “…i uzme noću dijete i majku njegovu te krene” (Mt 2,14). Četiri dana u Zadru obiluju duhovnim i edukativnim sadržajem.

U nedjelju 6. ožujka, misno slavlje u kapeli samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima s početkom u 18,00 sati predvodi vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

U ponedjeljak 7. ožujka, u dvorani hotela Kolovare s početkom u 9,00 sati, Markus Offner iz Njemačke predaje o temi “Situacija maloljetnih izbjeglica i njihovih obitelji u Europi i svijetu kao izazov” te “Kako žive i koja su iskustva djece i njihovih obitelji. Što to znači za budućnost misijske animacije?”, čija je pozadina Biskupska sinoda u Rimu, u listopadu 2015. godine.

Poslijepodne će sudionici razgledati Zadar koji je proglašen jednom od najboljih destinacija Europe. U katedrali Sv. Stošije u 18,00 sati koncelebriranu misu predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U utorak 8. ožujka, na ‘Hrvatski dan’, pedagoginja i teologinja dr. Snježana Mališa održat će predavanje “Putovi odgoja za misijsko djelovanje” s početkom u 9,00 sati, u dvorani hotela Kolovare.

U 16,00 sati toga dana, u župi sv. Antuna Padovanskog na Smiljevcu u Zadru održat će se predstavljanje malih misionara Zadarske nadbiskupije. Na predstavljanju će sudionici iz Europe vidjeti bogatstvo misijske animacije koju provode Papinska misijska djela u Hrvatskoj, te kako hrvatski mali misionari uče o solidarnosti za njihove vršnjake u misijskim zemljama svijeta.

U 18,00 sati koncelebriranu misu u župnoj crkvi na Smiljevcu predvodi mons. Alessandro D’ Errico, apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Posebni gosti toga dana, Mali misionari iz Šibenske biskupije pokazat će kako provode akciju “Pjevača betlehemske zvijezde” u svojoj župi Presvetog Srca Isusova u šibenskom naselju Baldekin. “Pjevači betlehemske zvijezde” običaj je koji seže još iz Srednjeg vijeka, kada su dječaci obučeni kao kraljevi išli po ulicama i glumili put jaslicama. To su korijeni te akcije koja je danas najveća misijska akcija solidarnosti djece djeci. Prva akcija organizirana je u Njemačkoj 1959. godine, a danas u njoj sudjeluje skoro milijun malih misionara. Iz tog razloga u prosincu 2015. g. akcija “Pjevači betlehemske zvijezde” proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Susret završava u srijedu 9. ožujka misnim slavljem u 9,00 sati u kapeli samostana Školskih sestara franejvki u Arbanasima a potom plenumom i zaključnim porukama u dvorani hotela Kolovare.

Ove susrete, koji pastoralnim djelatnicima donesu novi polet u misijskoj animaciji djece, 1973. G. započele su Njemačka, Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Švicarska kako bi surađivale u misijskoj animaciji djece. Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela je ustanova Katoličke Crkve koja pomaže djelovanje misionara u misijskim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije. Ima četiri ogranka: Djelo za širenje vjere, Djelo svetog Petra apostola, Djelo svetog Djetinjstva i Misijska zajednica. Preko Djela svetog Djetinjstva djeca svojim djelovanjem i kreativnim akcijama pomažu vršnjacima u misijskim krajevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...