Zadarski dani frankofonije

Ožujak je mjesec svjetske frankofonije, a ovogodišnji ZADARSKI DANI FRANKOFONIJE počinju danas. Ovom manifestacijom Zadar, već 14. put po redu, postaje dijelom svjetske zajednice koja, na pet kontinenata i u 80 država, obuhvaća 274 milijuna frankofonaca.

Prigodne manifestacije obuhvatit će različite obrazovne i kulturne aktivnosti s frankofonskim obilježjima. Bit će predavanja, radionica, frankofonskih filmova, promidžbenih radionica francuskoga jezik. U događanja će biti uključeni svi uzrasti: predškolska djeca, učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadra i Bibinja, Sveučilišta u Zadru, profesori francuskoga jezika i ostala javnost.

Kao i do sada, organizator frankofonije u Zadru je Hrvatsko-francuska udruga Zadar u suradnji s Odsjekom za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, dječjim vrtićima Radost i Sunce, zadarskim osnovnim školama Petra Preradovića, Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića i Privatne osnovne škole NOVA te Osnovnom školom Stjepana Radića Bibinje, Gimnazijama Jurja Barakovića i Vladimira Nazora te Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar.

Prvoga dana, u ponedjeljak 7. ožujka, na programu su promidžbene radionice francuskoga jezika za predškolce u Dječjem Vrtiću Radost, Područnom vrtiću Pčelica u 9,30 sati i u Dječjem vrtiću Sunce, Područnom vrtiću Smiljevac od 16 sati. Animatorice su Anita Salopek, Iva Marić, Dina Batur i Nina Mimica, studentice druge (završne) godine diplomskog studija nastavničkog smjera francuskoga jezika i književnosti Sveučilišta u Zadru u suradnji s pedagoginjama i odgojiteljicama u vrtićima i pod mentorstvom njihove profesorice, mr. sc. Sofije (Sonje) Jakšić.

Francuski animirani film Vukovo oko (L’oeil du loup) pogledat će učenici frankofonci u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u 16,45 sati. Animatorica je njihova učiteljica, profesorica Daniela Milićević.

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u 18 sati prof. Zdravko Žarković, poznati zadarski enigmatičar, održat će predavanje o hrvatskoj i francuskoj enigmatici pod nazivom „Povijest enigme“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...