Znanstvenici otkrili Ahilovu petu raka

Znanstvenici vjeruju da su otkrili način na koji mogu navesti imuni sustav da ubije stanice raka, no razvoj te metode stvaranjem individualnog cjepiva protiv raka za svakog pojedinog pacijenta skup je i možda u konačnici ne bi rezultirao uspjehom, prenosi BBC.

Znanstvenici s londonskog University Collegea razvili su način otkrivanja jedinstvenih oznaka u tumoru, njegove Ahilove pete, što omogućava tijelu da ciljano napada bolest. No personalizirana metoda, prema radu objavljenom u časopisu Science, bila bi skupa i nije testirana na pacijentima. Stručnjaci kažu da ideja ima smisla, no u stvarnosti bi mogla biti komplikacija.

Britanski znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće moglo otvoriti put novim metodama liječenja i nade da će biti ispitani na pacijentima unutar dvije godine. Vjeruju da će analizom DNK moći razviti individualno prilagođeno liječenje.

Znanstvenici su već ranije pokušavali navesti imuni sustav da ubija tumore no cjepiva protiv raka dosad su bila uglavnom neuspješna. Jedno od objašnjenja je da ona potaknu obrambeni sustav tijela da napadne krivi cilj. Problem je što su tumori heterogeni odnosno ne čine ih identične stanice, sastoje se od mutiranih stanica i predstavljaju genetsko šarenilo pa različiti dijelovi tumora mogu izgledati i ponašati se različito.

Studijom su utvrđeni načini otkrivanja mutacija koje mijenjaju antigene koji vire iz površine tumorskih stanica. To znači da bi znanstvenici sada mogli ciljati tumorske antigene koji su u svakoj tumorskoj stanici, kaže Charles Swanton s instituta za rak sveučilišta.

Dva su načina na koja bi mogli ciljati mutacije. Jedan je stvaranje cjepiva za svakog pojedinog pacijenta koje potom trenira imuni sustav da ih otkrije a drugi ‘ispecati’ imune stanice koje već napadaju te mutacije i umnožiti ih laboratorijski te potom vratiti u tijelo. Stručnjaci upozoravaju da se tumori mijenjaju i mogu vremenom izgubiti antigen kojeg se cilja, što predstavlja jedan od problema u razvoju te metode, drugi je što i za stvaranje cjepiva treba određeno vrijeme koje pacijent nema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...