Znanstvenici zabilježili misteriozne ponavljajuće signale iz Svemira

Baš kad su pomislili da počinju shvaćati prirodu brzih radio praskova (FRB) kao rijetkih i jedinstvenih događaja, majka priroda još je jednom iznenadila znanstvenike koji su po prvi puta zabilježili ponavljajući FRB.

Izvor, FRB 121102, otkriven je još 2012. godine. Lani je međunarodni tim znanstvenika pomoću radio teleskopa Arecibo Observatoryja promatrao isto to područje. Ostali su zapanjeni detektirajući dodatnih 10 praskova. Budući da se kataklizmički događaji ne ponavljaju, tim vjeruje da je FRB-ove prouzročila snažno magnetizirana izvangalaktička neutronska zvijezda.

FRB-ovi su otkriveni tek pred jedno desetljeće, a do danas je zabilježeno tek nekoliko takvih slučaja. Ovi fenomeni su rijetki, zbog čega je znanstvenicima iznimno teško shvatiti što ih uzrokuje. Regije emisije udaljene su jedne od drugih tek nekoliko stotina kilometara, a vjeruje se da signali dolaze iz druge galaksije. Imajući na umu te dvije stvari, znanstvenici su došli do pretpostavke iza FRB-ova stoji nešto veoma “blještavo”.

Kao moguće uzroke znanstvenici su imali u vidu hipernove i kolidirajuće binarne neutronske zvijezde ili čak crne rupe. No, ništa od toga ne bi moglo uzrokovati ponavljajuće praskove.

– Ne samo da su FRB-ovi ponavljajući, već jačina njihovog svjetla i spektar razlikuju od onih kod ostalih FRB-ova, kazala je Laura Spitler, jedna od autora novog rada na tu temu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...