Znate li koja droga je najopasnija?

Jeste li ikada razmišljali koja je droga najopasnija po ljudski organizam? Anketirani ispitanici vjeruju kako je najopasnija droga heroin, a pri vrhu anketne liste nalaze se i kokain, amfetamini, LSD i ecstasy.

No, u najopsežnijoj ikad provedenoj studiji relativne štetnosti droga, koju je 2010. godine proveo britanski profesor David Nutt u suradnji s brojnim stručnjacima za ovisnost iz cijelog svijeta, najopasnija droga je uvjerljivo – alkohol, koju su građani u anketi proglasili najmanje opasnom.

Alkohol se tako, pokazuje studija, kao legalna supstanca široko prihvaćena, u javnosti smatra relativno bezopasnom, no Nutt i kolege upozoravaju kako se radi o supstanci koja je lako dostupna, uzrokuje tešku ovisnost i ozbiljne zdravstvene probleme, pretjerana doza može uzrokovati smrt trovanjem, a ponašanje osoba pod utjecajem često je prijetnja po njihovu sigurnost i sigurnost drugih ljudi.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...