36 godina od smrti redatelja koji je proslavio zadarski zalazak sunca

Zalazak Sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onog u Key Westu na Floridi, zapisao je slavni režiser Alfred Hitchcock tijekom posjeta Zadru u svibnju 1964. godine, promatrajući zalazak Sunca s prozora sobe 204 tadašnjeg Hotela Zagreb i tako zauvijek proslavio naš biser na Jadranu.

Sir Alfred Joseph Hitchcock rođen je 13. kolovoza 1899. godine u Londonu, a djetinjstvo je proveo usamljeno i zatvoreno.

S 14 godina izgubio je oca i napustio koledž svetog Ignacija u Stamford Hillu, njegovu dotadašnju školu i otišao u Školu inženjeringa i navigacije. Nakon što je diplomirao postao je crtač i dizajner reklama u telefonskoj tvrtci. U to se vrijeme zainteresirao za fotografiju i počeo raditi u filmskoj industriji u Londonu. 1920. godine dobio je stalan posao u Islington Studios-u kao dizajner naslova za nijeme filmove.

Svojim se talentom i djelima upisao u povijest kao majstor u domeni kriminalističkog žanra.

Slijedeći mnoge konvencije žanra, Hitchcock je u svojim trilerima nadišao standarde koji zadovoljavaju publiku, postigavši ujedno popularnost ravnu glumačkim zvijezdama. Postao je kultnim redatelj i svrstava se u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza te je proglašen originalnim stilistom kojeg se često citira i imitira. Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva. Karakteristike su njegovih filmova sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

Hitchcockov film “Rebecca” (1940.) dobio je Oscara iste godine, iako je nagradu primio producent filma David O. Selznick. Hitchcock je kao producent bio nominiran za Oscara za najbolji film i to za Sumnju (1941). Kao najbolji redatelj bio je nominiran pet puta i to za filmove: Rebecca, Čamac za spašavanje (1944.), Začaran (1945.), Prozor u dvorište i Psiho. Godine 1968/ primio je počasnog Oscara, a 1980. dobio je titulu viteza.

Hitchcock je preminuo od zatajenja bubrega 23. travnja 1980. godine u svom domu u Los Angelesu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...