500 godina od ukazanja Gospe od Zečeva

Jubilarnoj proslavi petsto godina od ukazanja Gospe od Zečeva (1516.-2016.) u ponedjeljak 2. svibnja koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prethodi priprava održavanjem duhovnih i kulturnih događaja u župi sv. Anselma u Ninu. Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije pa taj događaj, zbog svog velikog duhovnog, crkvenog i kulturnog blaga koje nosi polutisućljetna marijanska pobožnost u Ninu, predstavlja slavlje za cijelu mjesnu Crkvu, zaključno s proslavom prvog ponedjeljka u svibnju 2017. godine. U subotu 23. travnja u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu KUD ‘Branimir’ iz Nina i župni zbor sv. Marcele s početkom u 19,00 sati izvode marijanski tamburaški koncert. U nedjelju 24. travnja misno slavlje u 11,30 sati u ninskoj župnoj crkvi predvodi fra Petar Lubina, glavni urednik časopisa ‘Marija’, koji promiče ninsko svetište i štovanje Gospe od Zečeva. U 18,00 sati u župnoj crkvi fra Petar će održati tribinu ‘Gospina ukazanja kroz povijest (općenito) i čašćenje Marije’. U petak 29. travnja nadbiskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih organizira susret mladih Zadarske nadbiskupije koji će okupiti i osobe u zvanju svećenika, redovnika i redovnice rodom iz Ninskog dekanata; to je šesnaest duhovnih zvanja i jedan sjemeništarac. Misno slavlje toga dana je u 18,00 sati u župnoj crkvi sv. Anselma, a nakon mise Put svjetla, sa svijećama sudionika u središtu Nina. U subotu 30. travnja u župnoj crkvi će se održati koncert ‘Klapski pozdrav Gospi’ na kojem sudjeluju klape iz Zadarske nadbiskupije i klapa Panona iz Đakova.

PLAKAT PROSLAVA 500 OBLJETNICE GOSPE OD ZEČEVA

U središnju svetkovinu u Ninu kao prijestolnici hrvatske državnosti i crkvenosti uvest će povezanost Marije i bl. Alojzija Stepinca koji se puno utjecao Gospi te je život žrtvovao za hrvatski narod i njegovu slobodu, s 1864 dana tamnice u Lepoglavi i devet godina kućnog pritvora u Krašiću. U nedjelju 1. svibnja svečano misno slavlje u 18,00 sati u župnoj crkvi predvodi mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze, zatim i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom kroz središte mjesta. Nakon procesije, mons. Batelja će održati tribinu o Stepincu i njegovom štovanju Gospe. Želja je ninskog župnika i dekana Bože Barišića ući u Marijin mjesec svibanj moleći zagovor blaženika i Majke Božje u duhu hrvatskog blaženika. U toj prigodi podsjeća se na Stepinčevu molitvu Gospi za Hrvatsku: „Zdravo presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna zaštitnice naše domovine Hrvatske! …Molimo te usrdno da nam svima uz prijestolje Božanskog Sina isprosiš milost i milosrđe, spasenje i blagoslov, pomoć i zaštitu u svim pogibeljima i nevoljama. Ti si kraljica i majka milosrđa, pomoćnica kršćana i tješiteljica žalosnih. Zato ti iskazujemo svoje djetinje pouzdanje kako ti je naš narod vazda kroz vjekove iskazivao. Tvojoj majčinskoj zaštiti preporučujemo svoje duhovne i svjetovne poglavare, cijelu našu domovinu i cijeli naš narod u ovim teškim vremenima kušnja. Izmoli nam svima vjernost u katoličkoj vjeri, da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru i bez straha, u blagostanju i poštenju i tako zavrijedimo doći do vječnog života, da slavimo trojedinog Boga uvijeke. Amen“.

Stepinac je nastojao da se marijanska svetišta u Hrvatskoj što bolje urede i podignu na veću razinu. Upravo je na Stepinčev poticaj uređena kalvarija s postajama križnog puta u Mariji Bistrici. To je svetište nazvao „velikim moralnim kapitalom koje bi moglo igrati veliku ulogu u moralnom preporodu naroda“. Na velikom hodočašću uz proslavu jubileja, trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata i njihove veze sa Svetom Stolicom, u srpnju 1940. g. Stepinac je u Mariji Bistrici posvetio hrvatski narod Majci Božjoj da ga štiti. Te je godine priredio i tri marijanska kongresa: u Glogovnici, Kloštru Podravskom i Svetoj Mariji Okićkoj. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad se nije smio kretati po Zagrebačkoj nadbiskupiji, u listopadu je svakog dana u drugoj crkvi pred izloženim Presvetim molio tri otajstva krunice za mir u svijetu i obraćenje grešnika. Inače je izricao zaziv Majko Božja, pomozi mi, Pomoćnice kršćana, Utočište grešnika, moli za nas, Sveta Bogorodice, moli za nas. U sve svoje tri duhovne oporuke spomenuo je Mariju, napisavši da je Bog Crkvi kao obitelji dao majku, Majku svih nas, a onaj tko je časti sličan je onomu tko sakuplja blago. Za svog studija u Rimu često je molio u bazilici Svete Marije Velike gdje je 1930. g. slavio i svoju mladu misu. O Mariji je često propovijedao, poticao je molitvu krunice i preveo knjižicu francuskog dominikanca ‘Krunica kao razmatranje i usmena molitva’. Za vrijeme sužanjstva u Krašiću župniku Josipu Vranekoviću je rekao: „Bog mi je dao tu milost, da u životu od mladosti nikada nisam zapustio pobožnost Blaženoj Djevici. Primio sam milost da od ranog djetinjstva štujem Bogorodicu!“.

Središnja proslava zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva i 500. obljetnice ukazanja je u ponedjeljak 2. svibnja: mise su u 6,00, 7.30 i 8.30 sati. Misno slavlje u 11,00 sati i potom procesiju kroz mjesto predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Središnje misno slavlje u 18,00 sati, potom i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom, predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. U ninskom svetištu u danima te proslave vjernici mogu dobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca.

U utorak 3. svibnja u 19,00 sati u župnoj dvorani će se održati znanstveni kolokvij o Ninskoj biskupiji i čašćenju Gospe na ninskom području koji priređuje mr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu ‘Zmajević’ Zadarske nadbiskupije. U srijedu 4. svibnja o. Jozo Milanović, OSB, iz benediktinskog samstana na Ćokovcu, predvodi misno slavlje u 18,00 sati u župnoj crkvi, a potom susret djece, priredbu dječjeg zbora iz Tkona i uskrsnu pobožnost na Gospinom mulu u Ninu, s kojega Gospin kip kreće u procesiji lađama morem na otočić Zečevo. Želja je u uskrsnom vremenu povezati slavlje Gospe od Zečeva, da se u ambijentu Gospinog mula u ninskoj uvali kao na Galilejskom jezeru puk poveže s evanđeljem. Na Dan Prikazanja Gospe na Zečevu u četvrtak 5. svibnja u 6,00 sati iz župne crkve prema Zečevu nakon primljenog blagoslova od strane župnika pješice kreću hodočasnici, a u 9,00 sati kreće hodočašće vjernika u procesiji lađama s Gospinog mula u Ninu na otočić Zečevo, gdje se u 11,00 sati slavi misa. Toga dana na svetkovinu Uzašašća misno slavlje u crkvi sv. Anselma u Ninu je u 19,00 sati, potom i ophod sa svijećama i Gospinim kipom, kad se inače obavlja završna procesija s kipom Gospe od Zečeva.

Ninski župnik Barišić poziva svećenike da s vjernicima hodočaste u Nin i obogate ta slavlja te budu dionici milosti te velike obljetnice koja je Božji i Marijin dar cijeloj Crkvi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...