Akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Sv. Filipu i Jakovu

Zaklada Ana Rukavina i Hrvatska zajednica županija pozivaju građane na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja će se održati u petak, 29. travnja, u prostorijama Ordinacije opće medicine dr. Ante Grbina na adresi Liburnska 2 u Sv. Filipu i Jakovu od 11 do 13 sati.

Hrvatska zajednica županija prepoznala je važnost rada Zaklade Ana Rukavina i pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica. Zbog toga će, u neslužbenom nastavku programa 42. sjednice Izvršnog odbora koja se istog dana održava u Zadru, Hrvatska zajednica županija pozvati svoje članove da se pridruže Registru i na taj način pruže potporu oboljelim osobama.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.229 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 61 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ova akcija upisa u Registar održava se u suradnji Zaklade Ana Rukavina s Hrvatskom zajednicom županija i Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...