Bertha Benz – prva žena automobilske revolucije

Bertha Benz upravo je školski primjer da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Njezin suprug Karl je čak u ostvarenje svog sna potrošio i njezin miraz, ali srećom po njega uspješno. Osim što se brinula o njihovo četvoro djece, Bertha je s Karlom dijelila i strastveni interes za njegov rad. No, u povijesti će ostati zapamćena ne samo kao prva žena koja je sjela za upravljač automobila već i kao prvi test vozač. U kolovozu 1889. Bertha se sa sinovima odvažila u suprugovom uratku i bez njegova znanja odvesti u posjet svojoj majci u Pforzeim. Za tih 180 km trebala je tri dana (tamo i nazad), a rezime je bio poduži spisak nedostataka koje je hrabra vozačica  podastrijela suprugu pri povratku da ih ispravi ukoliko misli proizvod komercijalizirati. Uočila je da je motor preslab, trebalo je doraditi mjenjač i prijenos, kočnice, rasplinjač, upravljanje… Karl Benz ostao je u šoku. S obzirom da je Benz namjeravao na svjetskoj izložbi 1889. u Parizu predstaviti svoj revolucionarni izum, imao je taman dovoljno vremena da uz Berthine primjedbe automobil bude konačno pouzdana zamjena za konjsku zapregu.

Hrabra Bertha vozila je Benz Patent – Motorwagen Typ II, pokretan jednocilindarskim četverotaktnim motorom obujma 1660 ccm i snage 1,8 kW. Potrošnja se kretala oko 10 l/ 100 km, a gospođa Benz tada je gorivo kupovala u apotekama.

Godine 1926. Benzova se kompanija spojila s Daimlerom i formiran je Daimler-Benz, koji je svoje automobile počeo prodavati pod imenom Mercedes Benz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...