Djeca podigla slavoluke svojim majkama, bakama, ali i kujici Megy

U četvrtak, 21. travnja 2016. u 11 sati u Gradskoj knjižnici, ogranak Bili brig u sklopu 14. Festivala znanosti Odjel za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s centrom za poduku Tempero organizirao je Radionicu antičke kulture “Kada ti slava udari u glavu…” za učenike trećeg razreda OŠ Zadarski otoci učiteljice Anamarije Botice Miljanović.

Voditeljice radionice su dr. sc. Linda Mijić, dr. sc. Anita Bartulović i Ana Fundak, prof.

Radionica slavoluka

Radionice antičke kulture posebno su usmjerene na razvoj mašte i kreativnosti dok korelacijom sa suvremenom stvarnošću grade temelje opće kulture. Ovom se radionicom učenicima približio slavoluk kao građevina, njegov izgled i uloga, a time i antički svjetonazor. Uspoređujući slavoluk kao medij kod starih Rimljana s današnjim medijima učenici su kritičko promišljali pojmove kao što su slava, uspjeh, popularnost, uzori itd.

Učenici su upoznati s najljepšim primjerima slavoluka u Rimu, ali i jedinog sačuvanog u Zadru koji je inkorporiran u gradske zidine te gotovo nevidljiv oku nevještog promatrača. Zatim su dobili zadatak da razmisle tko su njihovi uzori koji bi zaslužili da im se podigne slavoluk. Premda odrasli često misle da su djeca zaluđena medijski eksponiranim osobama i da bi najradije takvim osobama posvetila slavoluk, većina je maketa slavoluka, koja su djeca izradila od kartona i gipsanih traka, posvećena njihovim majkama, bakama i drugim bližnjima. Neočekivano, kako to uvijek biva s djecom, jedan je slavoluk bio posvećen kujici Megy.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...