Evo koliko bi pametni telefoni trebali koštati?

Pametni telefoni sve su bolji iz godine u godinu, a razlike se u cjenovnom rangu smanjuju po pitanju kvalitete i njihovoh mogućnosti, ali su u globalu i dalje na visokim razinama. Proizvođači tvrde da su razlozi za to u samom načinu proizvodnje, koja je iznimno skupa.

Najčešće cijena izrade pametnog telefona jest trećinu maloprodajne cijene tako da zarada može premašiti i do četiri puta samu izradu. Stoga, zapravo je vrijeme razmisliti o tome koliko plaćamo za neke od uređaja i koliko bismo zapravo trebali plaćati.

No i bez razmišljanja jasno je da kupci plaćaju daleko previše za svoje uređaje što je zapravo posljedica stanja na tržištu. Ne košta ni izrada pojedinih automobila, obuće i odjeće mnogo u odnosu na to za koliko se prodaje. Svejedno, ovakve su analize zanimljive, iako nisu u potpunosti detaljne.

Primjerice, izrada najnovije Samsung ili Apple modela košta između 230 i 250 dolara, u najboljem slučaju. Prodaju se za 650 do 750 dolara i jasno je da se u teoriji zarada “penje” do triput od same cijene izrade. Treba znati da u ovih 230 do 250 dolara nije uključen i marketinški dio priče, koji po uređaju “uzima” do 50 dolara. Nije uključena ni veleprodajna cijena pa je jasno da su momci s Pocketnow ipak malo pretjerali u svojim brojkama.

Veleprodajna cijena uređaja ipak je do stotinu ili više dolara jeftinija. Uz to, tu su i razni dogovori s operaterima koji postavljaju uređaje na police trgovina i u svoje ponude uz ugovore. Dakle, ako se oduzme oko 150 dolara za veleprodajnu cijenu i ukoliko se uključi marketinški dio priče, a i porezi, pošiljke i izrada u inozemstvu cijena samog uređaja ispada oko 350 dolara, možda i niže.

No jasno je da sve dok smo spremni platiti cijenu koja se traži, one se neće spuštati pa su sve ove analize samo rasprave radi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...