Evo što biste trebali jesti da se riješite anksioznosti

Ono smo što jedemo, uzrečica je koja itekako ima znanstvene temelje.

Ljubav ide kroz želudac, ali i ono kako se osjećamo može se promijeniti ovisno o namirnicama koje jedemo.

Koliko ste puta posegnuli za čokoladom kada ste se osjećali loše? Ili sladoledom?

Da je hrana “slaba utjeha” još je jedna od čestih uzrečica, ali novo istraživanje pokazalo je da dobar odabir namirnica može zaista olakšati anksioznost.

– Osim odabira zdravih namirnica, ispijanja dovoljno vode tijekom dana i izbjegavanje alkohola i kofeina, postoje i druge prehrambene smjernice koje će pomoću u rješavanju anksioznosti, napisala je za Harvard Health liječnica Uma Naidoo.

Istraživanja su pokazala da se složeni ugljikohidrati metaboliziraju sporije i tako pomažu održavanju razine šećera u krvi što stvara osjećaj smirenosti. Preskakanje obroka remeti razinu šećera u krvi pa se osjećaj tjeskobe može pojačati. Zato je dobro jesti redovito i pravilno te se dovoljno odmarati.

Što jesti?

Povećajte unos namirnica koje obiluju magnezijem, zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice.

Da biste organizmu osigurali dovoljne količine cinka, jedite namirnice poput kamenica, indijskih oraščića, jetrica, govedine, i žumanjaka.

Istraživanje provedeno 2011. godine pokazalo je vezu između konzumacija namirnica koje obiluju omega 3 – masnim kiselinama i smanjenja tjeskobe pa u svoju prehranu uvedite više ribe.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Psychiatry Research pokazalo je da namirnice poput kiselih krastavaca, kupusa i kefira također smanjuju osjećaj anksioznosti.

Avokado je namirnica koja, kako se čini, “zaista može sve. Bogat je vitaminom B i potiče otpuštanje neurotransmitera poput serotonina i dopamina što poboljšava raspoloženje. Ovu namirnicu svakako što prije uvrstite u svoj jelovnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...