FIBA poslala prijeteće pismo HKS-u: “Ako Zadar zaigra Eurokup, morate ga izbaciti iz lige!”

FIBA je u petak navečer na adrese 14 europskih federacija među kojima je i Hrvatska (uz Španjolsku, Grčku, Italiju, Izrael, Tursku, Litvu, Rusiju, Poljsku, Srbiju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju) poslala pismo koje predstavlja, praktički, ultimatum i na koje HKS nema puno mogućnosti odgovora. Jer, HKS je trenutno od strane FIBA-e suspendiran do promjena okolnosti, najkasnije do četvrtka, pišu Sportske novosti.

Naime, FIBA traži da nacionalni savezi izbace klubove koji namjeravaju zaigrati Eurokup sljedeće sezone (protiv Eurolige nema ništa), a ako se to ne dogodi, onda će reprezentacija biti izbačena s predolimpijskog turnira u Torinu, a u isto vrijeme izgubit će pravo nastupa i na Eurobasketu 2017.

U opasnosti Cedevita i Zadar

To se dogodilo nakon što je Skupština ABA lige – bez glasa Cibone, koja je za FIBA-inu Ligu prvaka – izglasala dogovor s Euroligom, prema kojemu će jedan klub iz ABA lige igrati Euroligu, a tri Eurokup. Taj sporazum trajao bi četiri sljedeče godine.

FIBA je reagirala ovim pismom i traže od HKS-a da je do četvrtka izvijesti kosi li se bilo koja odluka Saveza ili pripadajućeg kluba s odredbama FIBA-em, a ako je tome tako, onda će reprezentacija zadobiti i formalne sankcije, ne samo trenutnu suspenziju.

Prevedeno, HKS će slijedom FIBA-ina pisma vjerojatno zatražiti od naših ABA-ligaša, zapravo od Cedevite i Zadra, jer se Cibona već izjasnila za FIBA-u, da se konačno odluče. Ako ostaju pri nakani zaigrati Eurokup, HKS ih mora izbaciti iz hrvatskog prvenstva i tako spasiti mogućnost igranja reprezentacije na kvalifikacijama za Olimpijske igre kao i na Eurobasketu 2017. godine.

Pismo identično ovom dobili su svi Savezi u regiji, ali i šire. Naime, svaki onaj Savez čiji su predstavnici koketirali s Eurokupom dobili su identično upozorenje. I prema onome što se može doznati, FIBA je ovoga puta nemilosrdna, u stanjuj je izbaciti i Španjolsku s Olimpijskih igara. Uostalom, ključni čovjek u ovoj akciji FIBA-e jest Patrick Baumann, glavni tajnik FIBA Svijeta, ali i vrlo utjecajni član Međunarodnog olimpijskog odbora . Za FIBA-u trenutačno nema povlačenja, jer ako se povuče nakon svega onda postaje nevažna. Za očekivati je ipak da stanoviti uzmak napravi ured Eurolige u Barceloni i da odustane od Eurokupa, zadrži unosnu Euroligu, a o tome su SN već pisale kao o predvidljivom rješenju cijele ove zbrke.

FIBA se ne šali

Da se FIBA ne šali, sugerira i pismo Patricka Baumanna s kojim su u petak navečer baratali pojedini europski mediji, a u kojem se govori kako je FIBA u kontaktu sa sedam nacionalnih Saveza, koji bi ušli umjesto onih koje bi FIBA izbacila iz projekta Rio ovoga ljeta, bilo da je riječ o organizatorima kvalifikacija, sudionicima kvalifikacija, ili onim reprezentacijama poput Španjolske ili Litve koje su se već kvaklificirale za Rio.

Što se tiče Hrvatske, stvar je jasna – Cedevita i Zadar trebaju što hitnije reći da odustaju od Eurokupa i za Hrvatsku nema prijetnje sankcijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...