Forum mladih SDP-a Zadar: “Ideja o spajanju Filozofskog i Bogoslovnog fakulteta pogrešna je iz niza razloga”

Forum mladih SDP-a Zadar izrazio je punu podršku Akademskoj solidarnosti, kao i svima ostalima koji se bore protiv “spajanja” Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a njihove razloge možete pročitati ovdje

Nedavna događanja u i oko Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potakla su nas na reakciju. Uz svo dužno poštovanje naspram Katoličko-bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao obrazovne institucije s dugom tradicijom smatramo kako je ideja o „spajanju“ ova dva fakulteta pogrešna iz niza razloga.

Osim što se provodi mimo podrške struke, fakultetskog osoblja i studenata, ona je i fundamentalno nepravedna naspram studenata, što zbog različitih načina upisa na spomenute fakultete, a što zbog nepostojanja stvarnog reciprociteta u onom što bi se dobilo (KBF dobiva daleko više nego FF).

Nadalje, ovakav potez dovodi do daljnjeg zasićenja tržišta mladim ljudima s diplomama iz društvenih i humanističkih znanosti, što potencijalno ima negativne reperkusije za čitavu Republiku Hrvatsku, a pogotovo za one sredine u kojima postoji višak takvih kadrova (kao što je i sam Zadar). Naposljetku, ova ideja je i ozbiljan problem s gledišta sekularnosti države i njenog znanstvenog i obrazovnog sustava, koji se na ovaj način izlažu klerikalizaciji. Dojma smo da se pokušava nametnuti jedan vid svjetonazora na fakultet koji je simbol slobode govora i različitosti. Stoga smatramo da od ove namjere treba odustati jer je vođena politikantski i na štetu općeg dobra te izražavamo punu podršku Akademskoj solidarnosti i svima ostalima koji joj se protive (poglavito studentima).

Forum mladih SDP-a Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...