FOTO: Mraz uništio urode u zadarskom zaleđu

Jutro 26.04.2016 mještani Općine Galovac pamtit će još dugo. Naime, niske temperature izazvale su dosta jakog mraza u zadarskom zaleđu, a šteta na voćnjacima i vinogradima je nesaglediva.

– Temperatura zraka se na obližnjoj meteo postaji Zračne luke Zemunik spustila se na -1C na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka pri tlu na visinama od 5 – 20 cm snizila se i ispod -5C što je nanijelo izuzetno velike štete na poljoprivrednim kulturama. Najviše je stradala vinova loza koja u nekim dijelovima Općine Galovac nije prepoznatljiva. Panjevi su gotovo goli, a ono što ima loze na njima je promrzlo te će s vremenom postati suho, tako je nažalost ove godine grožđe obrano bez ruku vrijednih i marljivih poljoprivrednika i prije nego je počela cvatnja, navode na Facebook stranici “Vremenska prognoza by Silvio“, koja se bavi svakodnevnom analizom meteoroloških modela te procjena mogućih vremenskih prilika u Hrvatskoj, objašnjavajući kako je u dijelovima Općine šteta na vinovoj lozi i stopostotna, no osim na ovogodišnji urod, jučerašnji mraz će ponegdje utjecati i na sam panj vinove loze, zbog čega je moguća i šteta zbog sušenja istih.

Osim vinove loze stradali su i voćnjaci breskve, trešnje, maraške, šljiva i marelica, kao i nasadi smokve i oraha. Štete ima i na krumpiru, no ova će se kultura moći oporaviti uz nešto manji prinos i uz kašnjenje od 20-tak dana u odnosu na uobičajene rokove dozrijevanja. Sradale su i mahunarke, rajčica, krastavci, tikvice, lubenice te dinje.

Osim u Općini Galovac, štete ima i u Općini Sukošan (Gorica, Glavica) te u općini Škabrnja i Zemunik. No, Općina Galovac je pretrpjela najveće štete u poljoprivredi.

Kako objašnjavaju na “Vremenskoj prognozi by Silvio”, Ravni kotari su u meteorološkom smislu izuzetno zanimljivo, ali i nepredvidljivo područje. Blizina mora s jedne strane te Velebit s druge cine specifičnu klimu, ovisno o dobu godine te vremenskim uvjetima koji vladaju u tom trenutku. Možda i najveća razlika između Ravnih kotara i samog obalnog pojasa uočljiva je u zimskom periodu za vrijeme vedrih i mirnih noći. Tad se stvaraju idealni uvjeti za jače noćno ohlađivanje zraka, a kako su kotari svojevrsna kotilna tako dolazi do akumulacije hladnog zraka sto za posljedicu ima osjetno niže temperature zraka u odnosu na sam grad Zadar, ali i priobalni pojas. Tako se temperature zraka u kotarima zimi mogu spusti i ispod -5C dok u obližnjem Zadru temperatura zraka bude viša i za više od 5 čak i 8C u odnosu na zaleđe.

Fotografije jučerašnjeg mraza i štete koju je isti prouzrokovao ustupila nam je na korištenje “Vremenska progrnoza by Silvio”, a možete ih pogledati ovdje:

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...