Gestapo – tajna policija koje su se bojali svi

Na današnji dan 1933. godine osnovana je jedna od najstrašnijih postrojbi u Drugom svjetskom ratu, institucija koje su se bojali podjednako neprijatelji i njemački građani, vojnici i vlastodršci – Geheime Staatpolizei, kolokvijalno GESTAPO, njemačka državna tajna policija.  Kraticu GESTAPO navodno je osmislio službenik jedne pošte u Berlinu koji je skratio ime tajne policije kako bi ono stalo na poštansku markicu.

Osvajanjem vlasti, Hitler je na mjesto zapovjednika policije savezne države Pruske instalirao Hermanna Göringa čime je ovaj došao na poziciju zapovjednika najveće policijske sile u Njemačkoj.

Göring je tako stekao kontrolu nad pruskom policijom. Brzo je djelovao i pročešljao redove regularne policije te otpustio politički nepoćudne osobe, a na njihova mjesta doveo ”Smeđe košulje” tj. pripadnike Jurišnih odreda (SA). To je bio početak nacističke torture. Ne samo Židovi već i Nijemci su stradavali na ulicama pod najezdom pripadnika SA koji su više nego zloupotrebljavali svoju moć te su ubrzo berlinski zatvori bili prepuni ”mogućih” protivnika.

U travnju 1933. Göring je preselio prusku političku policiju u svoje sjedište na broj 8 u Prinz Albrecht Strasse, a 26. travnja 1933. je objavio dekret kojim je stvoren tajni policijski ured (Geheime Polizei Amt). Göring je stvorio Gestapo, a istog dana u travnju je imenovao Rudolfa Dielsa za upravitelja nove organizacije, iako nije bio član NSDAP-a. Uskoro su uredi Gestapa bili rasprostranjeni po cijeloj Pruskoj, a kasnije i u drugim njemačkim državama.

Ubrzo, već od 1934. godine, potpunu kontrolu nad Gestapom dobio je Heinrich Himmler, vođa stranačkih Zaštitnih odreda (Schutzstaffel, SS), koji je 1936. godine postao šef svih njemačkih policijskih službi. Tada je policija bila podijeljena na policiju za održavanje reda (Ordnungspolizei, Orpo) i sigurnosnu policiju (Sicherheitspolizei, Sipo). Orpo se sastojala od zaštitne policije (Schutzpolizei), ruralne policije (Gendamerie) i lokalne policije (Ge­meindepolizei).

Gestapo u svojem radu i djelovanju nije bio vezan nikakvim zakonskim ograničenjima, njegove zadaće su uključivale borbu protiv protivnika nacističkog režima (uključujući i nacističke disidente), preventivne akcije širokog opsega protiv svih onih za koje se je sumnjalo ili pretpostavljalo da su neskloni režimu ili da bi to mogli postati.  Gestapo je imao ovlasti trajnog zatvaranja sumnjivih osoba u koncentracijske logore, odlučivao je o pokretanju sudskog postupka i nije bio obvezan puštati zatočenike na slobodu čak i u slučajevima oslobađajućih sudskih presuda.

Gestapo je bio pod kontrolom vladajuće i jedino dopuštene nacionalsocijalističke stranke. U svojem radu Gestapo se oslanjao na obavijesti i informacije koje je o protivnicima prikupljala stranačka vojska.

Izbijanjem Drugoga svjetskog rata 1939. godine stvoren je i glavni stožer svih policijskih snaga (Glavni ured sigurnosti Reicha, Reichssicherheitshauptamt, RSHA), koji je prema proklamiranoj nacionalsocijalističkoj politici vodio i programe istrebljivanja Židova i ostalih nearijevskih naroda i rasa.

Uniforme koje su ledile krv u žilama bile su pomno skrojene, a opće je poznata činjenica kako ih je dizajnirao poznati Hugo Boss. Iako je veza između modnog kreatora i nacista poznata, nije sasvim točno da ih je kreirao sam Boss. Poznate crne SS uniforme nastale su 1932. a osmislio ih je dizajner SS-ovac Karl Diebitsch skupa s grafičkim dizajnerom Walterom Heckom. Nijedan od te dvojice nije radio za Bossa, što će reći kako Boss nije kreirao uniforme, već ih samo proizvodio.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...