Hoće li atletika u Zadru i u Zadarskoj županiji spremna dočekati obnovu atletske staze i drugih svojih sadržaja na Višnjiku

Na nekadašnjem lakoatletskom stadionu na Ravnicama (u Zadru razgovorno: Đil; prema kratici G.I.L. od Gioventu Italiana del Littorio – što je posebna priča) trenerski su magovi stvarali i olimpijce, npr. Radojku Franzoti (dalj), Hrvoja Fižuleta (vis)… U skromnim uvjetima i za ono doba, ali s puno entuzijazma i s veoma dobrim višegodišnjim planovima i programima. Nakon što je vlast u Zadru odlučila atletiku ‘maknuti’ s Ravnica – a i danas se oko toga vode prijepori, je li trebalo, je li se smjelo – Kraljica sportova doselila se u golemi prostor koji je bivša JNA (primarno za svoje potrebe, građanstvo je tamo rijetko svraćalo) svojedobno pretvorila u kvalitetno sportsko središte. Prošlo je otad dosta vremena, a onaj tko je prije makar samo i jednom vidio cijelu sportsku infrastrukturu i znade u kakvom je stanju danas, može zaključiti samo da se Grad Zadar i nije baš previše brinuo. Dio brige prebacio je na klubove i na udruge pa se neki od njih ponešto i napravili, sve sitno i tek toliko da se održi minimum standarda.

Vrijeme je zajedno s nepostojanjem odgovarajućega režima korištenja objekata jednostavno ‘požderalo’ tartansku stazu, kao i ostale sportske površine, a u dvorani nikad nije bilo grijanja. Koliko je cijela priča poprimila ‘sirotinjske’ elemente može se spoznati i iz činjenice da Zadar (misli se na cjelinu, na Grad, na atletiku, gospodarstvo…) NIJE našao način da nevelikom investicijom u bacalište omogući solidne uvjete Stipi Žuniću, čovjeku koji je kuglu hitnuo do – Rija! On će na OI, pak, kao član ASK-a u Splitu, ne AŠK-a Zadar.

Napokon, na inicijativu SC Višnjik, subjekta koji upravlja Dvoranom Krešimira Ćosića i kompleksom zatvorenih bazena, dogodilo se jedino što se i puno prije trebalo dogoditi, tzv. donji dio Višnjika (nogometno igralište, atletska staza, ostali tereni, dvoranice…) pripojeni su SC Višnjik i nedugo nakon toga počele su pripreme za prve zahvate. Direktor SC Višnjik Denis Karlović predložio je da u prvoj fazi (od četiri predviđene pretvaranja cijeloga kompleksa u moderno središte za sport i rekreaciju svih naraštaja, klubova, udruga, saveza… te za sportski turizam) najveći dio terena bude kvalitetno osvijetljen, da se mogu koristiti i večernji termini, te da se prvo obnove atletska staza i druga borilišta za atletiku, kao i dio preostalih terena. Ono (obnova) što je godinama neopravdano bilo ‘na čekanju’, napokon je pred vratima.

Uskoro, dakle, atletika će dobiti znatno bolje infrastrukturne uvjete. Višedesetljetne naricaljke atletskih trenera i atletičara samih, tim povodom prestat će. Valja se nadati da će energiju i vrijeme što su ih dosad trošili na te naricaljke, prethodno pripremivši kvalitetne planove i programe rada,  i htjeti i znati kvalitetno iskoristiti u budućem djelovanju u svom članstvu. Budu li u tom segmentu dosegli razinu prakse kakvu su u drugoj polovici prošloga stoljeća dosizali trenerski magovi na Ravnicama, mogli bismo očekivati da će Zadar jednom opet imati atletske olimpijce.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...