Isprobajte neka od tradicionalnih jela članica EU

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, ovaj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. Još je 1950. godine vizija Roberta Schumana bila osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Njegova ideja o novom obliku političke suradnje u Europi, kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv, smatra se začetkom današnje Europske unije. Odlukom Vijeća Europske Unije 1985. godine 9. svibnja svake godine obilježava se kao Dan Europe, odnosno dan kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi. Dan Europe dio je europskog identiteta te se, uz himnu i zastavu, smatra europskim simbolom.

Informacijski centar Europe Direct Zadar, kao glavno informacijsko sredstvo Europske unije u Zadarskoj županiji, u Europskim će tjednima, od 02.-13. svibnja 2016. s partnerima, Gradom Zadrom, Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II., Turističko-ugostiteljskom školom, Prirodoslovno-grafičkom školom te Agencijama Zadarske županije organizirati niz aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s vrijednostima koje promiče Europska unija. U okviru Europskih tjedana održat će se niz tematskih radionica za djecu te radionica i tribina s ciljem pripreme mladih za europsko tržište rada.

Središnje događanje, obilježavanje Dana Europe, održat će se u ponedjeljak, 9. svibnja,s početkom u 10 sati na Narodnom trgu.

Na postavljenom EDIC štandu dijelit će se publikacije i informirati građane o Europskoj uniji. Planirani program događanja uključuje i glazbenu izvedbu učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. te „a capella“ grupe Aka Crescendo dok će učenici Turističko-ugostiteljske škole Zadar sugrađanima pripremati i nuditi neka od tradicionalnih jela članica EU što će dodatno uveličati ovaj događaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...