Izumljena baterija za mobitel koja može trajati vječno

Kratak životni vijek baterije za mobitel jedina je stalna zamjerka korisnika koji sve više ovise o ovom uređaju. I dok istraživači pokušavaju pronaći načine kako bez kablova puniti baterije, možda bi se više trebali usredotočiti na jačanje kapaciteta same baterije i trajnosti same.

Nova tehnologija koja je pronađena obećava upravo to. Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji su izmislili nano-baterije koje se mogu puniti tisućama puta što je značajan skok prema baterijama koje ne treba nikada mijenjati.

Tehnologija nano-žica pokazala je odlične karakteristike za prijenos i spremanje električne energije. Odlično provode struju i tisućama puta su tanje od ljudskih dlaka što znači da mogu pokriti velike površine kroz koje se provodi struja. Problem je samo što su takve žice vrlo krhke i ne reagiraju dobro na ponovljena punjenja. No i taj problem je riješen.

U časopisu American Chemical Society’s Energy Letters, objalvjeno je kako su ove žice obložene manganovim dioksidom i gelom sličnih svojstava poput pleksiglasa pa su natajnačin sačuvale svoja svojstva, ali su postale otporne na frakture.

Mya Le Thai, voditeljica projekta, je kazala da je dosad jednu takvu bateriju punila i praznila 200.000 puta bez ikakvog gubitka svojstava baterije. To je veliki napredak u odnosu na postojeće baterije koje mogu izdržati najviše 7 tisuća ciklusa punjenja i pražnjenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...