Jeste li znali? Za branje šparoga trebate imati dozvolu i platiti Hrvatskim šumama

Vrijeme je šparoga, a šume, livade i polja primorskog dijela zemlje puni su berača. Većina njih zna kako za njihovo branje, ali i za branje svih nedrvnih šumskih proizvoda koji služe kao hrana i lijek, poput gljiva, šumskih plodova, biljaka za prehranu, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja treba dozvola, ali rijetko tko dozvolu ima.

Primjerice, u dva tjedna, otkako je počela potraga za šparogama, u Šumariji Rijeka izdano je samo 13 dozvola. Inače, dozvole za branje šparoga i ostalih nedrvnih proizvoda može se ishoditi u svakoj šumariji u sklopu Hrvatskih šuma, ali valja i znati kako oni izdaju dozvole samo za branje u šumama koje su u vlasništvu države.

Šuma krije bogatstvo

Prema cjeniku Hrvatskih šuma, stručak šparoga broji 40 komada, po cijeni od 3 kn. Potrebno je napomenuti da se nakon ishođenja dozvole može sakupiti do 2 kg šparoga dnevno bez dodatnih naknada ako se radi o branju za osobne potrebe. Kada se šparoge beru u komercijalne svrhe, tada se uz naknadu za dozvolu naplaćuje i naknada po ubranoj količini koja iznosi 3 kune + PDV po stručku koji broji 40 šparoga, odnosno otprilike 0,12 kg. Važno je napomenuti da se za ubrane količine izdaje popratnica za nedrvne šumske proizvode, odnosno dokument o porijeklu robe, ističe Ana Juričić Musa iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma.

Dozvola za dan branja šparoga stoji 10 kuna, vikend-dozvola 20, tjedna 70, a mjesečna 150 kuna. No u idućim mjesecima beračima će postati zanimljivi i drijenak, borovnica, kupine, maline, šumske jagode, divlja ruža, pinjoli žir, rogači, lješnjaci, kesteni, orasi… Mjesečne naknade za te plodove kreću se od 10 kuna za dan skupljanja plodova do 200 kuna za mjesečnu dozvolu. Za osobne potrebe dnevno se može ubrati do 10 kg tih plodova.

Cijeli članak pročitajte na Domu i vrtu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...