Jesu li kokice zdrava užina?

Kukuruz je poslije pšenice druga najrasprostranjenija žitarica, a jedina čija su zrna jestiva i prije nego sazriju, te se nezrela mogu koristiti i kao povrće. Uz to postoji oko 300 vrsta kukuruza (kukuruz kokičar, kukuruz šećerac, prehrambeni i tvrdi, meki itd). Od mnogobrojnih jela koja se mogu napraviti od raznih vrsta kukuruza, možda najpoznatiji obrok su omiljene nam kokice, koje se dobivaju od kukuruza kokičara.

Teško je povjerovati da ovako ukusan zalogaj za užinu, može biti zdrav obrok, kada su u ponudi gotove kombinacije kokica obogaćene sa raznoraznim slatkim ili slanim okusima a koje ustvari dovode kokice na loš glas. Jer dodatak primjerice ulja smanjuje njihovu hranjivu vrijednost, pri tome povećavajući i broj kalorija koje se unose.

Uz to predstavljaju jedine grickalice koje sadrže 100% neobrađeno cjelovito zrno, pa samo jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70% dnevne ljudske potrebe za cjelovitim žitaricama.

Ostala zrna se prerađuju i miješaju s drugim sastojcima, te iako se žitarice zovu “cjelovitima” one to ustvari nisu, kako se samo 51% njihove težine sastoji od cjelovitih žitarica.

Najveći dio kokica, čak 78 % čine ugljikohidrati, ali kompleksni ugljikohidrati koji čine najkvalitetniji izvor energije za naš organizam. Ostali sastojci u kokicama čine proteini, masti i vlakna. Od vitamina sadrže vitamine B grupe, a od minerala imaju dobar izvor kalija, fosfora i magnezija, dok u manjim tragovima ima željeza, kalcija, natrija i cinka.

Dvojaka vrijednost

S jedne strane kokice su dobre zbog antioksidansa, dok s druge strane pripremljene na ulju imaju veliku kalorijsku vrijednost i ustvari tako pripremljene gube svoje zdrave sastojke.

Pogledajmo prvo zašto su kokice zdrave…

Tim znanstvenika ss pensilvanijskog Sveučilišta Scranton tvrdi da kokice sadrže više antioksidanata od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Koncentrat antioksidanata kokice imaju u sebi jer ustvari sadrže samo 4 % vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj postotak dostiže 90. Pri tome se upravo u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanata i vlakana.

To je potvrdio i profesor kemije dr. Joe Weinson sa Sveučilišta Scranton, te u svojim istraživanjima navodi da ako su kokicama dodane masnoće kao što je ulje, njihova energetska vrijednost raste, a količina zaštitnih čimbenika opada.

Pa tako, ako ih pripremamo s uljem, zeaksantin i lutein koji se nalaze u kukuruzu, a predstavljaju pigmente iz grupe karoteonida, opadaju sa 1087 mcgna na 829 mcgu u 100 g kukuruza, što znači i da opadaju hranjive vrijednosti.

Ako pak kokice radimo na zraku, što se najčešće radi u aparatu za kokice, bez dodane masnoće i soli, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju, pa se tako beta-karoten koji se također nalazi u kukuruzu, a predstavlja biljni pigment bogat antioksidansima penje na 66 mcg, dok kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

Prosječna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 gr, dok se ona penje dodatkom ulja na čak 43,5 g. Što se energetske vrijednosti tiče, 100 grama kokica pripremljenih u aparatu za kokice bez dodataka masnoća ima 382 kalorije. Ako dodamo samo jednu žlicu ulja, broj kalorija u kokicama se povećava na 517, dok ih maslac povećava na čak 536 kalorija. Nije stoga teško zaključiti da iako su kokice spravljene na ulju bogatijeg okusa, pripazite na njihov količinski unos jer time ustvari unosite i puno kalorija.

Zdrava i ukusna varijanta – kokice sa gheeom

Da bi zadržali zdrave sastojke a opet zadovoljili želju za ukusnom grickalicom, kokice je najbolje raditi sa gheeom. Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac, te je izuzetno zdrava namirnica, a radili su ga naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, bogat je zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti, a pogodan je za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jer ne sadrži laktozu.

Osim toga ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endkrinog sustava; daje inteligenciju i memoriju, uravnotežuje metabolizam; pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Općenito uravnotežuje cijeli organizam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...