Josip Skoblar u Francuskoj postao vitez!

Josip Skoblar, legendarni hrvatski nogometaš i trener rođen u Privlaci davne 1941. godine postao je francuski “vitez nacionalnog reda za zasluge”.

Prestižno priznanje originalnog naziva “Chevalier de l’Ordre National du Merite” uručio mu je gradonačelnik Marseillea Jean Claude Gaudin, a važnan čin u tamošnjoj gradskoj vijećnici svojim su prisustvom uveličali francuski ministar sporta Patrick Kanner i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

– Ovo priznanje mi zaista puno znači i oduševljen sam takvim respektom koje su mi Francuzi ovime pokazali. Prekrasno je vidjeti da te netko toliko cijeni. Želim zahvaliti gospodinu Šukeru i delegaciji Saveza na dolasku, to je prekrasna gesta zbog koje mi je jako drago. Veselim se što ću biti ambasador Saveza na predstojećem Euru, kazao je Skoblar, a prenosi Zadarski list.

Josip Skoblar karijeru je započeo u NK Zadru 1958. godine. Već 1959. godine seli u Beograd, u nogometni klub OFK Beograd, gdje je ostao igrati do 1966. godine.

Za vrijeme igranja u OFK Beogradu je postao jugoslavenskim reprezentativcem i sudjelovao je na svjetskom prvenstvu u Čileu1962. godine, gdje je reprezentacija SFR Jugoslavije u četvrtzavršnici pobijedila SR Njemačku i izgubila u poluzavršnici protivČehoslovačke, te izgubivši u utakmici za treće mjesto od domaćina Čilea.

1966. je otišao igrati u inozemstvo u francuski klub Olympique de Marseille, koji je tada bio u vrhu francuskog nogometa.

Nakon samo jedne godine otišao je igrati u Bundesligu, u Hannover 96, gdje je igrao sve do 1970. godine, i u 57 ligaških utakmica je postigao 31 zgoditak.

Nakon tri godine igranja u SR Njemačkoj, vratio se u Marseille, gdje je i 1975. godine okončao svoju inozemnu igračku karijeru. U svojoj prvoj povratničkoj godini postigao je 44 pogotka, što je do dan-danas (2007. godine) rekord francuske lige. Te je sezone bio najbolji strijelac u Europi. Sljedeće sezone bio je drugi strijelac Europe s 42 postignuta pogotka. 44 postignuta pogotka je rekord francuske prve lige koji do danas nitko nije srušio.

Kao nogometni trener je bio kratko radio 1978. u Olympiqueu iz Marseillea i 1987. godine u HSV-u. Trenerskih uspjeha je imao kao trener Hajduka iz Splita, osvojivši Kup maršala Tita (Jugokup) u sezoni 1986./87. Bio je izbornik libanonske reprezentacije te sportski direktor Olimpiquea iz Marseillea i NK Zadarcommercea, a od kraja 2004. i tehnički savjetnik Olimpiquea iz Marrseillea.

Od 2004. godine obnaša dužnost tehničkog savjetnika Olympiquea iz Marseillea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...