Kako odjeći vratiti bijelu boju i prirodno ukloniti mrlje?

Pranje odjeće nikome nije omiljeni kućni zadatak, pogotovo kada je odjeća dodatno zamrljana vinom ili travom, ili kada ono što je nekad bilo bijelo sada više djeluje sivo. No, postoje neki jednostavni trikovi kako odjeći vratiti bijelu boju i prirodno ukloniti mrlje.

Vraćanje bijele boje

Prije pranja namočite bijelu odjeću u mješavinu četiri litre vruće vode i pola čaše sode za pranje (mineralni sapun koji pomaže u izbjeljivanju odjeće), a nakon toga odjeću operite kao i obično.

Za odjeću koja jako dugo nije bila bijela probajte pak ovu metodu. Napunite lonac vodom i dodajte nekoliko kriški limuna i zatim zavrijte vodu. Napunite kadu tom mješavinom i unutra stavite bijele posteljine, čarape, donje rublje i slično te ostavite dok se voda ne ohladi. Na kraju odjeću operite kao što to radite i inače.

Na kraju objesite odjeću da se suši na suncu jer ono je najjeftiniji i sto posto prirodni izbjeljivač koji postoji.

Prirodno uklanjanje mrlja

Ovisno o težini mrlja i od čega su one nastale postoji nekoliko kombinacija prirodnih trikova kojima ih možete ukloniti.

Mrlje od hrđe: Najprije ručno probajte maknuti što više hrđe možete. Zasitite mrlju limunovim sokom i zatim direktno na nju stavite sol. Ostavite odjeću tako preko noći, a ujutro isperite hladnom vodom (nipošto ne vrućom!). Po potrebi ponovite proces nekoliko puta.

Mrlje od trave i tinte: Namočite mrlju u jefintoj vodki (da, vodki!) i operite kao i obično.

Mrlje od znoja ispod pazuha: Ribajte mrlje sodom bikarbonom i vodom. Pomiješajte četiri žlice sode bikarbone i taman toliko vode da se napravi pasta i time ribajte mrlje, a nakon toga ih ostavite nekoliko minuta prije nego odjeću operete.

Mrlje od crvenog vina: Ako možete, stavite sol odmah kada mrlja nastane kako bi apsorbirala vlažnost. Neka sol učini svoju magiju, a zatim ju samo odgrebite te na mrlju nalijte malo gazirane vode.

Što se ostalih mrlja tiče probajte ih brisati s limunovim sokom ili octom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...