Koji su “okidači” za migrenu?

Migrene se u čak 75 posto pojavljuju kod žena, a najčešće ne dolaze same od sebe, već postoje okidači koje možemo izbjeći.

Vrlo jaka glavobolja koja onemogućuje normalno funkcioniranje osobe definicija je migrene, a mnogi uz jaku pulsirajuću bol u jednom dijelu glave ili u cijeloj glavi osjete i mučninu, vrtoglavicu te postaju osjetiljivi na svjetlost i glasne zvukove.

Upravo izbjegavanje okidača, olakšat će osobama život s migrenom jer će ju moći očekivati i na taj način lakše se s njom nositi, navodi Health Center.

Koji su to glavni okidači migrene?

1. Vrijeme 

Promjene u temperaturi, vlažnosti zrak, pa čak i barometarski tlak, mogu utjecati na način na koji se osjećamo. Pravi dokaz za to su i meteropati, osobe koje boluju od “bolesti vremena”, što znači da će svaka njegova promjena, koja i ne mora biti nagla, pokrenuti lavinu simptoma – a jedan od njih su i glavobolja i migrena.

2. Hormoni 

Razlog zašto je toliki postotak žena koje pate od migrene su upravo hormonalne promjene zbogmjesečnice, trudnoće ili menopauze. U tim bi slučajevima, žene trebale kontaktirati doktora ili ginekologa kako bi se pregledale razine hormona te kako bi se – ako bude bilo potrebno, uzimala hormonska terapija.

3. Prehrana

Migrene mogu biti prouzrokovane i određenim namirnicama i pićima. Kako biste otkrili koja je namirnica okidač vaših migrena, držite dnevnik prehrane te tako pratite kako vaše tijelo odgovara na koje namirnice.

4. Prehrambene navike

Kao što mogu i određene namirice biti uzrok migrene, tako i preskakanje obroka i neredovito jedenje može biti okidač migrene.

5. Mirisi

Jaki mirisi parfem, deterdženti te miris cigarete i slični jaki mirisi mogu biti uzročnici migrene, kao što mogu pogoršati bol već postojeće migrene. Pojavljivanje migrene nakon izloženosti nekom jakom mirisu ovisi od osobe do osobe, a provedena su mnoga istraživanja koja su pokušala odgonetniti zašto do toga dolazi. Znanstvenici smatraju da zbog migrene ili osoba koje pate od ovih napada, određeni mirisi potiču veću aktivaciju mirisnih receptora i receptora boli.

6. Osvjetljenje

Treperenja svijetla i fluorescentno svijetlo, kao i zaslon računala, mogu biti okidači migrene. Ako ne možete izbjeći izloženost ovakvom svijetlu, pokušajte nositi šiltericu, sunčane naočale ili naočale specijalizirane za dugo gledanje u ekran, također, pokušajte smanjiti svjetlost na zaslonu uređaja.

7. Spavanje

Okidači migrene može biti i premalo sna i previše sna i neujednačen obrazac spavanja. Pokušajte svaku večer leći, a ujutro se buditi u isto vrijeme kako bi vaš biološki ritam uspostavio ravnotežu te kako biste imali kvalitetniji san.

8. Fizička aktivnost

Prenaporno vježbanje ili seks mogu biti uzročnici migrene, a kod ovakvih slučajeva potrebno jeposjetiti doktora kako biste vidjeli zašto vaš organizam tako reagira.

9. Vrućina

Jednako kao i promjene vremena, čak i ako boravite u prostoru u kojem je prevruće ili ste dugo izloženi vrućini, može doći do migrene. Izbjegavajte ovakve situacije što više možete, a tijekom ljeta neka vaš stan ili kuća budu opskrbljeni ledom, ventilatorima ili klimom.

10. Dehidracija

Kada osjetite da ste žedni, to znači da je već vaše tijelo u stadiju dehidracije. Brinite se da ste cijeli dan bili dovoljno tekućine, a što manje konzumirajte alkohol i kavu koji inače pojačano dovode do dehidracije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...