Kroštula – priča o dalmatinskom kruhu u centru Zagreba

Svi su zasigurno čuli za kroštule, tradicionalne suhe hrskave kolačiće koji se oduvijek rade u Dalmaciji. Ustvari bi se moglo reći da su uz fritule možda najprepoznatljiviji slatki zaštitni znak te regije. Jednostavne su za pripremu, ali, naravno, uvijek ima onih dobrih i onih boljih, a u Kroštuli, simpatičnoj pekarnici i slastičarnici nazvanoj baš po ovim kolačićima, spravljaju ih tako da ih se teško zasititi.

Kroštula nije novo ime u nas, oni postoje već petnaest godina, a prvi prostor otvorili su u Zadru pa zatim u Biogradu na moru, Pakoštanima, Bibinju, Sv. Filipu i Jakovu te Benkovcu, a sad su stigli i u Zagreb, i to u sam centar, na Cvjetni trg. U Kroštuli se peče kruh, kolači, keksi, štrudle, piroške i kroasani koji su prema našem skromnom sudu broj jedan u gradu.

U njihovu kroasanu, primjerice, ima 30 posto maslaca, na 4 kg brašna ide 1 kg masalca. Ono što je važno naglasiti je to da se u njihovim proizvodima nalaze sastojci koji nemaju veze ni s kakvom kemijom, oni ne koriste margarin, već isključivo maslac, ne trpaju kojekakve arome i bojila jer bi u tom slučaju sve bila velika laž, a od samog početka rade ono što se jede i u njihovoj kući.

Cijelu priču pročitajte na portalu Zdrava hrana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...