Cestitka_Uskrs

Kuna najjača u tri godine, što se događa?

Početak turističke sezone, ali i cijeli niz povoljnijih makroekonomskih pokazatelja učinili su kunu najsnažnijom prema euru u gotovo tri godine. Tijekom prošloga tjedna srednji tečaj domaće valute spustio se na 7,50 kuna što je nezabilježeno od ljeta 2013. godine.

Proteklo razdoblje okarakterizirali su aprecijacijski pritisci na domaću valutu, a pod utjecajem početka turističke sezone te pozicioniranja dijela investitora pred očekivano jačanje tečaja kune u ljetnim mjesecima, kaže Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživanja Erste banke za Poslovni dnevnik.

‘Dodatno su rekordan suficit tekućeg računa platne bilance, sporija dinamika rezerviranja banaka, ali i nešto manje naglašeni fiskalni rizici imali također pozitivan utjecaj’, dodaje Kovač.

Njegova kolegica iz Raiffeisen banke, Zrinka Živković Matijević uzroke jačanja također vidi u snažnijoj potražnji za kunama uslijed ranijeg početka turističke predsezone.

‘Oporavak gospodarske aktivnosti uobičajeno je popraćen jačanjem domaće valute čemu vjerojatno pridonosi i priljev kapitala iz inozemnih izvora. Kuna je podršku zasigurno pronašla i u nešto povoljnijim fiskalnim izgledima’, dodaje Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja RBA.

Ako se nastavi jačanje kune u odnosu na euro, izgledna je intervencija Hrvatske narodne banke. Za razliku od prošle godine kada je HNB nekoliko puta bankama prodavao eure i na taj način branio kunu, ove godine zbog prejake kune možemo očekivati kupnju eura od strane HNB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...