Literarni natječaj u sklopu projekta “Jedna škola – jedan spomenik”

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar vas poziva na literarni natječaj koji se održava u sklopu projekta „Jedna škola-jedan spomenik“.

Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ je nastao na inicijativu Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine, i od tada se održava svake godine u sklopu manifestacije Međunarodni dan muzeja koja se obilježava 18. svibnja. Projektom „Jedna škola – jedan spomenik“ nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja, a naročito za spomenike ili spomeničke komplekse kojima su svakodnevno okruženi, njihovim porukama i značajem. Važno je da se taj interes razvija i njeguje od najranije dobi što će ostaviti trag na sadašnje i buduće generacije. Cilj projekta je i preventivno stvaranje individualne svijesti kod učenika o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta grada u kojem odrastaju.

Ovogodišnjem projektu „Jedna škola-jedan spomenik“ prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima/ama u osnovnim školama na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika/ca. Zadatak učenika/ca je odabrati kulturno-povijesni spomenik u njihovom mjestu i opisati što taj isti spomenik njima znači u svakodnevnom životu.

Učenici ne trebaju opisivati povijesni kontekst odabranog kulutrno-povijesnog spomenika, već samo značenje spomenika za njihovo mjesto i njih same u svakodnevnici. Nakon pristiglih radova, prethodno formiran stručni žiri će odabrati najbolje prikazan kulturno-povijesni spomenik i održat će se likovna radionica ispred tog istog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad. Također, učenicima će se, prije početka radionica, ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti i povijesni kontekst odabranog kulturno-povijesnog spomenika. Samim time što se likovna radionica održava neposredno ispred kulturno-povijesnog spomenika u mjestu stanovanja učenika/ca i time što se učenicima skreće pažnja na spomenik i prije početka likovne radionice doprinosi se početku stvaranja percepcije tih prostora.

Dolaskom djelatnika Narodnog muzeja Zadar u mjesto stanovanja učenika/ca koji su napisali/e pobjednički rad približava se rad Muzeja djeci i učvršćuje se međusobna suradnja muzeja i odgojno-obrazovnih institucija. Također, osim likovne radionice koja će se održati ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika, učenici/e čiji je rad odabran kao najbolji će osvojiti nagradu – besplatno sudjelovanje na edukativnim radionicama koje Narodni muzej Zadar organizira u 2016/2017 školskoj godini, a koje se organiziraju u prostoru Narodnog muzeja Zadar, uz besplatan prijevoz do muzeja kojeg poklanja Zadarska županija.

Propozicije literarnog natječaja:

–  Literarni natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim školama koje djeluju na području Zadarske županije (od prvog do osmog razreda osnovne škole)

–  Literarni natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje 5, a najviše 25 učenika/ca

– Jedna osnovna škola može poslati maksimalno dva odabrana literarna rada

– Literarni rad treba biti napisan na računalu.

– Jedan literarni rad treba sadržavati maksimalno 1800 znakova (jedna kartica teksta, font 12, prored 1,5)

– Rad treba sadržavati naziv kulturno-povijesnog spomenika i opis značenja istog za svakodnevni život mještana u kojem se spomenik nalazi.

– U radu NE trebaju biti navedene povijesne činjenice o kulturno-povijesnom spomeniku.

– Literarne radove treba poslati na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III b.b. 23 000 Zadar, s naznakom: Za literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“ ili na e-mail adresu: [email protected] naznakom u polju predmet: Literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“

Termini natječaja:

– Natječaj započinje 29. ožujka, 2016. godine i traje do 5. svibnja, 2016. godine

– Literarne radove možete poslati najkasnije do 5. svibnja, 2016. godine na gore navedene adrese.

– Likovna radionica s odabranim učenicima/ama ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika će se održati u dogovoru s profesorom/mentorom i ravnateljem odabrane škole u tjednu od 9. svibnja do 14. svibnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...