Nekoć “divlji deponij” kod Sukošana danas je uredno reciklažno dvorište

Eko Zadar zaprimio je putem “Zelenog telefona” prijavu mještana Sukošana koji se žale na neugodan miris koji navodno dopire sa lokacije Golog brda, 2 km od naselja. Mjesto je to na kojem se nekoć nalazio divlji deponij, a koji je unatoč birokratskim zavrzlamama u red doveden još prije tri godine, o čemu nam je u razgovoru posvjedočio i direktor sukošanskog komunalnog poduzeća “Zlatna luka”, Milan Ročak, dipl. ing:

– Problem su pojedini neodgovorni građani. Radnici u reciklažnom dvorištu “pokrivaju” dvije smjene, no na ono što se događa usred noći u neposrednoj blizini, nažalost, ne možemo utjecati, rekao nam je Ročak.

– Kad sam 2013. godine došao na mjesto direktora pokrenuo sam postupak za izgradnju reciklažnog dvorišta. Međutim, teritorij je u vlasništvu Republike Hrvatske, što nas onemogućava u ishođenju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša kazao nam je Ročak.

Naime, za dobivanje navedenih sredstava potrebno je najprije izraditi UPU, odnosno treba donijeti prostorni plan, što se ne može učiniti dok je RH formalni vlasnik. Postupak je već pokrenut te se rješenje očekuje jako skoro, već ovih dana.

No, Općina i komunalno poduzeće nisu čekali prekriženih ruku pa su se sami pobrinuli da reciklažno dvorište profunkcionira:

– Općina Sukošan maksimalno se angažirala te su u okviru trenutne situacije napravili sve što je u njihovoj moći. Naše reciklažno dvorište tako unatoč vlasničkom pitanju već niz godina uredno funkcionira. Vrši se odvajanje otpada – glomaznog, papira, stakla, metala, tekstila, plastike, a razvrstani otpad se dalje “šalje” zadarskoj Čistoći, o čemu postoji sva prateća papirologija, zaključio je Ročak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...