Nepotrebno zovete 112? Evo što vam se može dogoditi ako to činite

Hrvatske službe zadužene za sigurnost grcaju od lažnih poziva, prijave svakojakih problema i želje za malim noćnim razgovorima. Tako se vrlo često blokiraju telefonske linije potrebne za prijavu ozbiljnih kaznenih djela, teške ugroze ili pak problema na koje je potrebno iznimno žurno reagirati.

Onima koji zloupotrebljavaju pozive na 112, jedinstveni europski broj za hitne službe, prijeti i sasvim konkretna sankcija. Naime, prema Naputku o načinu postupanja u slučaju zlouporabe poziva na broj 112 Državna uprava za zaštitu i spašavanje od operatera može tražiti da korisnika koji ih uznemirava isključe iz mreže. Stoji to i najnovijoj, upravo objavljenoj verziji naputka.

Lažne dojave

“Zlouporaba poziva na broj 112 je ostvarivanje zlonamjernog poziva na broj 112 kojim se lažno dojavljuje o nepostojećem hitnom slučaju ili prijetnji, te ostvarivanje uznemiravajućeg poziva na broj 112 koji nije vezan za hitni slučaj u kojemu je ugrožen ljudski život, zdravlje ljudi, imovina ili okoliš, a koji pozivatelj uporno nastavlja unatoč opetovanim upozorenjima operatera da poziv nije u nadležnosti centra 112”, sasvim je precizno navedeno u Naputku.

Kada se utvrdi da je doista u pitanju zlouporaba poziva na broj 112 Županijski centar obavijest o tome dostavlja Državnom centru zaštite i spašavanja a on ga prosljeđuje operateru.

Isključenje, ovisno o težini i broju uznemiravajućih poziva može trajati do nekoliko dana, ali može biti i trajno. Kako nam je potvrđeno iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje tijekom 2015. godine bilo je ukupno 71 isključenje, a ove godine već devet isključenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...