Norveška crkva odobrila vjenčanje istospolnih parova

Norveška crkva u ponedjeljak je odobrila crkveno vjenčanje istospolnih parova, čime su okončane višegodišnje rasprave o tom pitanju.

Ukupno je 88 od 115 nazočnih članova na općoj sinodi, najvšem tijelu koje donosi odluke u Evangelističkoj luteranskoj crkvi, glasalo za taj prijedlog u Trondheimu u zapadnoj Norveškoj. Iako se odluka odnosi na cijelu crkvu, svaki pastor će imati pravo odbiti takav obred.

“To je poruka norveškom društvu koja kaže da homoseksualci ne bi trebali biti tretirani drukčije, ali i signal upućen ostatku svijeta, prvenstveno drugim crkvama da ljubav između dvije osobe istoga spola također treba biti priznata u vjerskoj areni”, izjavio je za agenciju AFP Gard Realf Sandaker-Nilsen, čelnik liberalnog pokreta Apen Folkekirke (Otvorena crkva) koji je i sam homoseksualac.

Protivnici ove odluke, koji su bili u manjini, smatraju da Biblija definira brak kao zajednicu između muškarca i žene. Norveška protestantska crkva osnovana je nakon 1536. i oko 73 posto od 5,2 milijuna stanovnika izjašnjava se njezinim članovima. Posljednja sinoda održana je 2014. kada je taj prijedlog odbijen. Vjenčanja istostpolnih parova u crkvi dosad su omogućile samo Švedska i Danska.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...