Od 30. travnja cijene poziva, poruka i prijenosa podataka u roamingu znatno jeftinije!

Dobre vijesti za sve koji putuju po Europskoj uniji – od 30. travnja cijene poziva, poruka i prijenosa podataka u roamingu se smanjuju na otprilike četvrtinu dosadašnjih cijena.

Prije nego roaming unutar Europske unije bude potpuno ukinut 15. lipnja iduće godine, od 30. travnja ove godine Unija spušta cijene roaminga na oko četvrtinu dosadašnjih.

U prijelaznom razdoblju, od 30. travnja 2016., cijena poziva će stajati maksimalno 0.05 eura po pozivu, odlazni 0,0114, 0.02 eura po poslanom SMS-u te 0.05 eura po megabajtu podataka.

Drugim riječima, ako poziv plaćate 19 lipa, cijena u inozemstvu morat će biti najviše 56,5 lipa (s PDV-om 68,93 lipe), a poruka koju u Hrvatskoj plaćate primjerice 10 lipa, u inozemstvu neće smjeti biti skuplja od 25 lipa (s PDV-om 31,25 lipa).

Ako u svojoj tarifi imate uključene minute, one vrijede i u inozemstvu, kao i SMS poruke. Navedene su cijene najviše maksimalne cijene koje se smiju naplatiti na cijenu koju imate po svojoj tarifi, no operatori smiju ponuditi i jeftinije pakete i cijene svojim korisnicima.

Potpuno ukidanje naknada za roaming 15. lipnja 2017. odnosit će se, napominju iz EU, samo na one koji se mobitelom u inozemstvu koriste “privremeno”, a ne stalno – oni će i dalje morati plaćati roaming.

Podsjetimo, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i vodeća tri telekoma u Hrvatskoj – Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska – ocjenjuju da će nova europska direktiva o roamingu imati negativne financijske učinke na cijelu industriju, a pogotovo u Hrvatskoj jer je turistička zemlja, no kažu da će se prilagoditi novim pravilima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...