bolje kognitivne sposobnosti

Čokolada je sjajna za mozak!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Čokolada je omiljena slastica u gotovo svim krajevima svijeta, i rijetko tko može odoljeti kad pred sobom ugleda poznate tamne kockice. No, osim okusa i užitka, čokolada donosi i još jednu važnu korist – bolje kognitivne sposobnosti.

Jedno u nizu istraživanja ponovno je pokazalo da su ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji čokoladu ne jedu često.

Znanstvenici tvrde da bi redovito uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Također kažu da su rizici od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.

Znanstvenici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju.

Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine konzumirane čokolade za kratke i dugoročnije učinke.

Naravno, ovo se sve odnosi na tamnu čokoladu s velikim udjelom kakaa, ne na raznorazne “mliječne” kombinacije punjene svim i svačim…

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar