Čokolada je sjajna za mozak!

Čokolada je omiljena slastica u gotovo svim krajevima svijeta, i rijetko tko može odoljeti kad pred sobom ugleda poznate tamne kockice. No, osim okusa i užitka, čokolada donosi i još jednu važnu korist – bolje kognitivne sposobnosti.

Jedno u nizu istraživanja ponovno je pokazalo da su ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji čokoladu ne jedu često.

Znanstvenici tvrde da bi redovito uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Također kažu da su rizici od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.

Znanstvenici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju.

Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine konzumirane čokolade za kratke i dugoročnije učinke.

Naravno, ovo se sve odnosi na tamnu čokoladu s velikim udjelom kakaa, ne na raznorazne “mliječne” kombinacije punjene svim i svačim…


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...