Otkriven beba-planet koji sam plovi svemirom

Astronomi su otkrili mladi, nomadski planet koji plovi prazninom svemira.

Planet nazvan “2 MASS J1119-1137” star je oko 10 milijuna godina i praktički je beba iz perspektive galaktičkog vremena.

Istraživači se nadaju da bi misteriozni svijet, koji nema zvijezdu, mogao pomoći u boljem razumijevanju načina na koji se formiraju planeti izvan Sunčeva sustava.

Ekstrasolarni planeti ili planeti izvan Sunčevoga sustava otkriveni su u u posljednjih 10 godina, piše Daily Mail.

Tisuće njih pronađeno je kad su se njihove zvijezde-domaćini počele pomračivati zbog prolaska planeta ispred njih.

Vjeruje se da je masa ovoga novog planeta jednaka četiri do osam puta masi Jupitera i nalazi se u našem solarnom susjedstvu, oko 95 svjetlosnih godina od Zemlje.

Jedinstveni svjetlosni potpis planeta otkriven je korištenjem podataka infracrvenog eksplorera NASA-e i drugih teleskopa baziranih na Zemlji. “Ona emitira mnogo više svjetlosti u infracrvenom dijelu spektra nego što bi se očekivalo da je već ostarila i ohladila se”, rekla je voditeljica projekta Kendra Kelogg, studentica sa Sveučilišta zapadni Ontario.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...