Povrće na biogradskoj tržnici po pristupačnim cijenama, provjerite po kojim!

Na biogradskoj tržnici nema čega nema, a bogato je posjećena i opskrbljena usprkos postojanju brojnih trgovačkih centara zvučnih imena na biogradskom području. Unatoč tome što su nam veliki trgovački centri postali glavna okupljališta i mjesta za veće kupovine, dobre stare običaje odlazaka na tržnicu ipak nismo izgubili.

Specifični kolorit tržnice, koja je žila kucavica svakog mjesta koje iole drži do sebe, ove subote je privukao mnoštvo kupaca i stalnih prodavača. Dugo su godina u ovom poslu i jamstvo su kvalitete za svoje proizvode, najčešće domaće proizvodnje iz vrtova, plastenika i polja Ravnih kotara. Lokalni su proizvodi, sezonsko voće i povrće, ujedno i najukusniji.

Cijene su pristupačne i na ovom mjestu je moguće pronaći sve namirnice potrebne za pripremu zdravog obroka. Proljetna delikatesa i čistač organizma su šparoge. Stručak šparoga ovdje se prodaje po cijeni od 20 kuna. Čisto radi usporedbe, u Konzumu se uzgojene španjolske šparoge iz Malage prodaju po 34,99 kuna za vezicu od pola kilograma. Uz nekoliko domaćih jaja, kojih se može pronaći po prosječnoj cijeni od 2 kune, šparoge su kompletan obrok za dvoje, koji krijepi dušu i tijelo.

Spomenula sam tek dvije namirnice koje zadovoljavaju iznimno vrijednom biološkom i nutritivnom vrijednošću te hranjivošću. A ovdje je ponuda sezonskog povrća zaista bogata i raznolika. Po cijeni od po 15 kuna prodaju se svježi i hrskavi listovi blitve, špinata, zatim brokula, cvjetača ili kaul. Nešto skuplji je korijen peršina i selena i taj se prodaje po 20 kuna. Lišće peršina je tek 2 kune po vezici. Kapula je po 8 kuna za kilogram, dok je mlada kapulica 5 kuna po vezici. Svježi kupus je 6 kuna po kilogramu, dok je krumpir kunu manje. Zelena salata je po 15 kuna, pomidori (rajčica) po 20 kuna, kukumari (krastavci) po 10 kuna, a nađe se i zelenog boba po 20 kuna za kilogram.

Na tržnici su u ponudi i prodaju se i sadnice povrća koje se uzgaja u svim biogradskim vrtovima: pomidori, kukumari, paprike i tikvice i to po cijeni od nekoliko kuna (oko 3-4 kune).

Kao i na svakoj tržnici, ovdje je bilo proizvoda koji nisu netom ubrani iz vrtova, primjerice maslinovog ulja po 80 kuna za litru, a nije nedostajalo i svježe rezanog cvijeća, suhih smokava, orasa po 60 kuna i bajama po 80 kuna za kilogram očišćenih. Voća, osim jagoda za 40 kuna po kilogramu, doduše i nema. Stoga jedva čekamo crvene, slasne i vrlo sočne prve domaće trešnje u ponudi ove tržnice.

Živo je bilo i na ribarnici u sklopu tržnice, gdje se prodavala riba. Zatekla sam nešto sitne ribe, a najbolji komadi prodali su se već ujutro. Današnji vodič kroz svijet tržnice bila mi je Anka Zrilić, dugogodišnja prodavačica i uzgajivačica povrća, voditeljica obiteljskog gospodarstva, koja je jučer proslavila i svoj rođendan. Želimo joj sretan rođendan i još dugo uspješnih radnih dana koji započinju ranom zorom i završavaju odlaskom na počinak, jer upravo su takvi vrijedni ljudi srce i duša i sve ono bez čega ne bi bilo ni biogradske tržnice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...